Lus er vanskelig å unngå. De overvintrer som egg, som klekkes ut i den første vårvarmen. I varme perioder kan lusa formere seg nærmest eksplosivt. Da kan ikke nyttedyr som lever av lus, som for eksempel marihøner og deres sultne larver, klare oppgaven på egen hånd.

Massive angrep av bladlus kan ødelegge planten. Derfor bør du gjøre noe for å fjerne lusa. Mette velger å få bukt med lusa ved hjelp av insektsåpe. Såpen vil, i tillegg til lusa, også ta andre små insekter med på kjøpet.

Er det bare få lus på planten, er det kanskje slett ikke nødvendig med insektsåpe. Forsøk i stedet å knuse lusa med fingrene, finn marihøner og sett dem på de lusete plantene – eller ta rett og slett vannslangen og skyll lusa av.

Når du sprøyter med insektsåpe, må det ikke skje mens solen skinner. I så fall svir du bladene. Gjør det etter solnedgang – eller en dag det er overskyet.Sørg for å komme godt inn i bladhjørnene – og husk også undersiden av bladene.

Litt senere på sesongen kommer det nok en gang lus. Denne gang i broccolien. Lusas ekskrementer er sukkerholdige og føles fettete, hvis man stryker over området med hendene.

I daglig tale kalles ekskrementene for honningdugg.Angrepet er denne gangen ikke så massivt. Det er dessuten regn i sikte, så Mette velger bare å fjerne lusa med hendene.