Det finnes et vell av forskjellige gjødselsprodukter på markedet. De gjødsler i prinsippet alle plantene bra, men de virker på litt forskjellige måter. Midlene til venstre i bildet er begge langtidsvirkende gjødselstabletter, og frigir gjødselen langsomt over tid. Følg bare mengdeanvisningen på pakken.

Da behøver du faktisk bare å gjødsle én gang i løpet av sesongen, hvis du bruker disse forskjellige langtidsvirkende tablettene. De virker nemlig opptil fem-seks måneder – altså gjennom hele vekstsesongen. Plassér helst tablettene på plantens skyggeside. Det gir en jevnere frigivelse av næringsstoffene.

Temperaturen er nemlig avgjørende for hvor mye gjødsel tabletten frigir fortløpende. Blomstene opptar bare den gjødselen de har bruk for. Litt annerledes forholder det seg med de forskjellige former for flytende gjødsel. De må alle oppløses i vann.

Det er viktig å ikke overdosere den flytende gjødselen i forhold til det anbefalte blandingsforholdet som er angitt på beholderen. Flytende gjødsel fås både som kunstgjødsel (NPK) og som organisk gjødsel, framstilt av dyremøkk.

Den siste er godkjent til økologisk dyrking, og er et opplagt valg hvis du f.eks. skal dyrke urter eller andre spiselige vekster i krukkehagen din. Du kan også kjøpe blandinger som i tillegg til gjødsel også inneholder ingredienser som bidrar til å holde på fuktigheten.

Når blandingen oppløses i vann, får den nærmest en konsistens som gelé. Kommer du over noen brennesler, kan du også lage en god, flytende gjødsel selv. Husk hanskene, og bare plukk i vei. Brenneslene legges deretter i et spann med vann, og må stå i noen dager og trekke.

Her frigir de en masse nitrogen, som plantene senere kan få glede av. Også brenneslevannet må fortynnes – normalt i blandingsforholdet 1:10. Men når du bruker det i krukkene, må du være ekstra forsiktig, og passe godt på at blandingen ikke blir for sterk.

Gjødsler du for mye, vil næringssaltene bare hope seg opp i jorda. Og det bryr ikke plantenes røtter seg om. Generelt gjelder det at du bare bør gjødsle litt, men til gjengjeld gjøre det ofte. Med mindre du bruker langtidsvirkende gjødsel.

Større mengder av gjødsel på én gang svir plantens røtter, og kan gjøre mer skade enn gavn. Hvilken type gjødsel du bør velge, er smak og behag.