I den dyre enden finner du et gammeldags steintrau. Det er både flott og varer evig, men også veldig tungt. Går du til en slik investering, bør du sjekke at trauet har et godt drenshull

.Det har dette trauet, men det er ikke særligt dypt, og derfor er det meget velegnet til den nøysomme husløken, som har det best i et tørt miljø. Selv om det er vakkert, er det dog ikke alle steder et slikt steintrau passer godt inn.

Dybde finner man derimot i denne store krukken. Og skulle den fylles opp med jord, ville det nesten bli for mye. I stedet er den lille alunroten (Heuchera) plantet i en plastpotte, som hviler på den øverste kanten, og så blir jordpåfyllingen straks mer overkommelig.

Uttrykksfull er også denne steinkrukken med små figurer. Her er man nødt til å ta høyde for hvilken stilart man ønsker i hagen sin. Selv om den er yndig, passer den neppe til en moderne og minimalistisk byggestil. Den store hortensiaen til venstre i bildet har fått plass i en god, stor terrakotta-potte.

Det er et godt og porøst materiale, som puster og som får en flott patina med tiden. Terrakotta fås i både rødleire og i blåleire. Og det er tydelig nyanseforskjell, som man ser her. Noen er dekorert med border, andre med blomster. Men sjekk alltid at det er hull i bunnen til drenering.

Terrakotta er imidlertid ikke et frostsikkert materiale, med mindre det dreier seg om en særlig hardt brent – og dermed noe dyrere – kvalitet. Så det bør du ta med i dine vurderinger, hvis du for eksempel blir fristet av en slik kjempe. Den er ikke lett å flytte innendørs, selv om den er pen.

Dessuten krever terrakotta-krukken også godt med vanning, for fordampingen i den er stor. Så hvis du vil spare på vannet, er det bedre å velge glasserte krukker. Disse er laget i leire, og deretter glassert. Glasuren holder bedre på fuktigheten, men plantene puster ikke så godt i krukkene.

Det finnes også et vell av beholdere i tre. De gir ofte et rustikt uttrykk. Og materialet puster godt. Når treet er fuktet godt, holder det imidlertid utmerket på vannet. Men man kan også fôre treet med plast. Da holder det lenger – og du sikrer også at plantenes røtter ikke tørker ut.

Zink og annet metall er også mye brukte materialer til blomsterbeholdere. De kan være meget dekorative og holdbare. Men er de plassert i direkte sol, kan de være veldig gode varmeledere, og da kan plantene risikere å få skoldet røttene.

Det er selvfølgelig opplagt å bruke sine krukker som plantebeholdere.Men slike kjempe-urner er nå også meget dekorative – alene eller flere sammen, når de er arrangert litt tilfeldig, men med sikker hånd, et passende sted i hagen.

Vil du gjerne ha store krukker – men orker du ikke tyngden – er forskjellige fibermaterialer et godt valg. Denne kjempen veier ikke mye, men den er romslig og lett å håndtere. Og så er den frostsikker, så du behøver ikke å flytte den inn om vinteren.

Det finnes det nå også løsninger på. En slik rulleplatform på hjul både løfter potten – og gjør det veldig lett å flytte den rundt.