Brennesler inneholder nemlig masse nitrogen og andre vekstfremmende stoffer, som virker stimulerende på andre planter. Særlig her først på sesongen er de fulle av næring. Maren samler en kilo brennesle i alt. Hun legger alle de grønne brenneslene i en nettingpose det tidligere har vært poteter i.

Hun legger nettet med brenneslene ned i baljen, og heller over ti liter vann. Nå skal neslene stå og trekke i vannet i minst 2-3 dager – og gjerne et par uker. Med tiden kommer det klare vannet etter hvert til å se grumsete ut. Og lukten har dessuten blitt helt forferdelig!

Av denne grunn bør du unngå å plassere baljen med neslene i nærheten av terrassen hvor du oppholder deg. Når Maren fortynner blandingen med vann fra kranen i forholdet 1:10, har hun imidlertid en riktig god hjemmelagd gjødsel.

I denne omgang er det kjøkkenhagens purre og potetplanter som får glede av det næringsrike gjødselvannet. Lengre ute på marken vokser det kjerringrokk. For de fleste er denne juletrelignende planten en hatet vekst, da den også er et riktig besværlig ugress å bli kvitt igjen hvis den finner veien til hagen.

Men da kjerringrokk inneholder mineralstoffet silisium, har det vist seg at et uttrekk av veksten kan forebygge soppsykdommen meldugg. Derfor plukker Maren en god bukett med seg hjem. For å trekke mineralstoffet ut av kjerringrokken, må plantene ligge i kokende vann og trekke – akkurat som te.

Som med brenneslene skal forholdet også her være 1:10. Man kan velge å la plantene trekke i kaldt vann i et døgn og deretter koke det – eller man kan gjøre som Maren og helle kokende vann over plantene og deretter la blandingen trekke et døgn.

Deretter siler du plantene fra, og kan så bruke uttrekket når du fortynner det med vann i forholdet 1:10.