Jorda må være løs i bunnen av plantehullet. Bruk eventuelt et grev til å løsne jorda. Fjern så potten fra rosen. Har rosen stått lenge i potten, så røttene er godt viklet inn i hverandre, kan du løsne dem litt fra hverandre før du planter.

Plassér potteklumpen midt i hullet. På okulerte roser, som denne – og de fleste roser man kjøper for øvrig – sitter okulasjonspunktet like over pottejorda. De må imidlertid plantes ganske dypt. Okulasjonspunktet skal være cirka 10 centimeter under jordnivået i hagen.

Her bruker Mette en pinne som målestokk for dybden. Stiklingformerte roser skal derimot bare plantes litt dypere enn de står i potten. Nå kan du begynne å fylle jord tilbake i plantehullet. Begynn med den jorda du gravde sist opp – altså råjorda. Først deretter fyller du opp med muldjorda.

Når du har fylt på omkring en tredjedel jord, tråkker du lett til jorda rundt planten. Deretter fyller du opp med vann. La vannet få synke før den siste mulden fyldes på. Det kan være en god idé å lage en liten renne til vann rundt den nyplantede rosen.

Til slutt klipper du rosen ned til de friske skuddene som er på vei. Husk alltid å klippe over et utadvendt skudd. Slik fortsetter du tilplantingen av rosebedet, til alle rosene er i jorda.