Det er typisk gamle roser, som har stått i hagen i mange år. De kan med tiden utvikle seg til et riktig kratt, hvis ikke rotskuddene fjernes. Man kan finne rotskytende roser innenfor flere forskjellige grupper av roser, for eksempel klittroser og historiske roser, men også blant nyere buskroser og klatreroser.

Rosen her er den historiske rosen ”Tuscany”. Den har en fin roseduft, og har vært kjent i nesten 200 år. Den har sendt ut flere rotskudd. Det er veldig lett å få flere av disse rosebuskene hvis du ønsker den et annet sted i hagen – eller hvis du har lyst til å glede andre med rosen som en liten gave.

Det eneste du må gjøre er å grave opp det nye skuddet. Sørg for å stikke spaden i jorda i en passe stor omkrets. Da sikrer du deg at du får med så mange røtter som mulig fra det lille skuddet.

Når du har gravd røttene fri – og skuddet er oppe – gjelder det å bevare passelig med jord rundt røttene, så du ikke risikerer at de tørker ut.

Nå skal rotskuddet bare plantes i en potte med jord, og så har du en ny rose klar til for eksempel å gi bort og som siden kan plantes ut.