Kjerringrokk likner nærmest et lite juletre i veksten. Den er hatet av mange som ugressplante, for den er temmelig vanskelig å utrydde hvis den først har funnet veien til hagen.

Mette har heldigvis ikke den i hagen sin, men i nærheten av huset vokser kjerringrokk vilt. Kjerringrokk er rik på silisium, som styrker plantecellenes immunforsvar. Det er sannsynligvis derfor planteuttrekket hemmer soppsykdommer.

Mette samler rundt et kilo av planten. Og så bærer det hjemover. e grønne plantedelene skal legges i bløtt i 10 liter vann. Slik skal de stå et døgns tid. Dagen etter får urtene et oppkok på komfyren i ca. en halv time.

Nå har kjerringrokken etter hvert avgitt den kraften den kunne levere.Mette fjerner først det meste av urtene med en skje. Deretter siler hun resten av urtene fra med en sikt. Nå er kjerringrokk-uttrekket klart til fortynning. Det skal skje i forholdet 5 deler vann til 1 del uttrekk.

Med sprøyten i hånden er Mette nå bevæpnet til den første store forebyggende innsatsen mot særlig meldugg i rosebedet. Hun sprøyter godt i alle hjørner, og husker også å treffe på både under- og oversiden av bladene med planteuttrekket.

Nå har hun gjort sitt til å unngå soppsykdommen i det nyanlagte bedet – i hvert fall i denne omgang. Hvis sommeren fortsetter å være like tørr som våren, kan det være nyttig å sprøyte forebyggende enda en gang litt lenger ut på sesongen.