Langt de fleste roser i handelen er okulerte roser. Det vil si at den edle rosesort du kjøper så å si er plantet på en annen roses rot. Rosen som danner rot kaller man grunnstammen.

Det er en villrose, som er kjent for å kunne klare seg godt. Du kan som regel se hvor okulasjonspunktet er, fordi det med tiden kommer en fortykkelse på stedet, som her.

Den beste kvaliteten innenfor roser er A-kvalitet. For å få det kvalitetsstempelet, er det et krav at rosen har minst tre kraftige og skytende grener. Det har denne rosen. Er det bare to grener som vokser fra okulasjonspunktet, er det en rose av B-kvalitet.

Roser med bare én gren fra okulasjonspunktet må slett ikke selges. Når du kikker i potten fra gartneriet, ser du noen ganger litt grønn vekst, som her. Det er mose, som er ganske ufarlig. Den forsvinner når rosen vokser i hagen.

Små korn, som de blå eller brune her i potten, er langtidsvirkende gjødsel, som gartneriet har gitt rosene tidlig om våren for at de skal kunne klare seg godt til de selges. De fleste av rosene her har litt frostskader. Det ser man som svarte svimerker på enden av grenene. Det spiller ingen rolle.

Roser begynner å skyte så snart det er mildt i været, selv om vinteren ifølge kalenderen ikke er over. En sen runde med nattefrost vil derfor lett kunne svi plantene i grenspissene. Når rosene skal plantes, skjærer du dem tilbake til friske skudd – eller over et sovende øye, som så i stedet vil utvikle seg.

Utover høsten er det visse steder mulig å kjøpe barrotsroser. Ofte kan det la seg gjøre å bestille barrotsrosene via internett og få dem tilsendt i posten, som Mette har gjort her. Forskjellen på barrotsroser og hageroser i potte ligger i den behandlingen de får etter at de er gravd opp av jorda.

Begge roseslagene legges på kjøling etter oppgravingen, så de ikke tørker ut. Når hagerosen som skal selges som barrotsrose tas ut fra kjølerommet, blir roten emballert omhyggelig med fuktig spagnum-mose og netting. Da tørker den ikke ut før den når kunden.

En barrotsrose bruker lengre tid på å skyte nye aktive røtter, som kan oppta nok vann til å motstå fordamping fra bladene, enn en pottet hagerose, som får beskåret sine røtter når den tas fra kjølerommet og pottes opp med jord.

Barrotsroser bør derfor bare kjøpes og plantes i hagen i tidsrommet fra høst til vår, mens roser i potter raskt kommer i gang i hagen og kan plantes nesten året rundt i telefri jord. Det er selvfølgelig viktig at barrotsrosen plantes raskt etter at du har fått den.

Denne rosen får i første omgang plass i drivhuset. For bedre å kunne se hvordan noen av de øvrige rosene i hagebedet utvikler seg, spoler vi her på filmen litt fram i tiden.Det er to renessanseroser i bedet. Den ene heter ”Nadia”. Det er en moderne rose. Med tiden blir den stor – opp til 1½ meter høy og 80 cm bred.

De fylte mørkerøde blomstene er duftende. ”Sophia Rennaissance” blir ikke like høy. Blomstene er fylte og duftende, og veksler lett fra gule til aprikosfargede.

Blant de engelske rosene er ”Charles Austin”. Den har matte blader. De ferskenfargede blomstene er fylte og duftende, i likhet med renessanserosene. Klaseroser er vanlige hageroser. Denne heter ”Nina Weibull”, og er den mest solgte rosen i Skandinavia. Rosen er gammel og velprøvd. Den er ganske hardfør og meget blomsterrik.

Dens fylte blomster dufter imidlertid bare ganske svakt, men den er pen med blanke blader og flotte mørkerøde blomster. Marie Curie” er en nyere og populær hagerose med fylte og duftende gul-oransje blomster.

Denne hvite klaserosen, ”Aspirin”, blomstrer villig med fine, hvite blomster, som imidlertid bare avgir en ganske svak duft. Den eneste historiske rosen i det lille bedet er denne ”Henri Martin”.

Den blomstrer bare én gang midt på sommeren. Til gjengjeld dufter blomstene kraftig, denne til tross for at den er nesten ferdig for i år.

Det er tre roser på stamme i bedet. To ”New Dawn”-roser med halvfylte lys rosa blomster som dufter. New Dawn er også en mye brukt klatrerose. Mellom de to New Dawn står ”Super Dorothy” på sin stamme med sterkt rosa blomster.

Denne rosen har ingen duft, men den er rik på blomster og kan bli 2-3 meter høy, hvis den dyrkes som klatrende rose. Her kan du se hvordan alle rosene i bedet er plassert etter denne skissen.