Før frosten rekker å fryse jorda i hagen, er det en god idé å vinterdekke rosene. Det kan du gjøre på flere måter. Mette bruker granbar. Men aller først må krukken i rosebedet bort. Den skal opp på trillebåren, for Mette vil ha den under tak vinteren over.

Hun plasserer krukken i jorda i drivhuset. Har du ikke et drivhus, setter du krukken under et utspring, i en carport eller lignende. Du kan eventuelt dekke den med granbar eller fiberduk på toppen, og vikle bobleplast rundt selve krukken.

I rosebedet gjør Mette først rosene klar til tildekkingen ved å skjære noen av rosene litt ned. Enkelte roser har nemlig skutt lange grener i været i løpet av vekstsesongen. Derfor klipper Mette av grenene, så hun ikke risikerer at de knekker i kalde vinterstormer eller tungt snødekke.

Så stikker hun grankvistene ned rundt rosene. Kvistene gir le rundt rosene. De vil også fange opp den første snøen, som vil legge seg som en dyne og fungere som ytterligere god isolering.

Granbar beskytter rosene med 2-3 varmegrader. Avhengig av hvor i landet man bor – og hvor kald vinteren blir – kan grandekket være avgjørende for at rosene overlever i en hard vinter.

Man kan også beskytte rosene ved å hyppe litt jord opp rundt rothalsen om høsten. Deretter kan man spre et lag kompostert kugjødsel over bladene som ligger på jorda.

Det får bladene til å formulde raskere – og samtidig komposteres også eventuelle soppsykdommer bladene måtte gjemme på.