Men før du fristes til å kjøpe hele butikken, så tenk over hva slags planter du har bruk for, og hvilke egenskaper de forskjellige plantene har hver for seg. Søk inspirasjon i andres hager – eller via bøker og blader.

Det er nemlig langt lettere å velge når du har funnet ut hvilke egenskaper som passer best for deg, hagen din og voksestedet du kan tilby plantene.Den virkelig store og blomstrende klassikeren innenfor slyngplantene er klematis.

De finnes i alle mulige farger, og med både fylte og enkelte blomster. De fleste klematis ser visne ut i vinterens løp. Noen av dem skal bare stusses litt til etter blomstring, andre må klippes hardt ned hvert år.

Det avhenger helt av hvilken beskjæringsgruppe den enkelte klematis tilhører. Av samme grunn kan det heller ikke anbefales at man blander de forskjellige klematisgruppene. Da blir det i hvert fall vanskelig å se hvor hver enkelt klematis hører til.

Det finnes enkelte klematissorter som er eviggrønne. De er til gjengjeld ikke så hardføre som de øvrige. Men det er masse andre muligheter enn klematis, hvis man er på utkikk etter slyngplanter. En annen klassiker er eføy, eller bergflette.

Den er både eviggrønn, hardfør og levedyktig under de fleste forhold. Den blomstrer først sent i livet med litt unnseelige blomster. Til gjengjeld både dufter de godt og tiltrekker seg bier, som noen av de seneste blomstene i hagen som kan levere nektar før vinteren.

Det er en typisk selvklatrende slyngplante man velger på grunn av de flotte og dekkende bladene. I en hage med mye skygge kan kaprifolium være riktig valg. Flere av sortene har deilig duftende blomster.

Sverger man til hengende blomsterklaser, er blåregn vanskelig å komme utenom. Den er svært dekorativ over en pergola eller ved et inngangsparti.Klatreroser er en annen favoritt for mange. Også her er det et vell av muligheter.

De fås med både duftende, fylte og enkelte blomster. Det finnes de som blomstrer overveldende én gang – og de som kommer igjen og igjen.

Slyngplanter brukes som oftest som en slags tilleggsbeplantning i hagen, hvor man ønsker litt ekstra grønt eller ekstra blomstring. Derfor vil din suksess med plantevalget alltid avhenge av hvor i hagen planten skal gro, under hvilke forhold og på hvilken måte.