Men kikker man nærmere etter, har noen av de vakre blomstene bukket under. Og slik går det når det har vært noen dager med frisk vind og kraftig regn.

Men helhetsinntrykket kan likevel bli bra igjen, hvis planten blir stelt godt. Og det er det nødvendig å gjøre jevnlig med klatrerosene i hagen, hvis man gjerne vil at de skal ta seg godt ut. Og det er verken vanskelig eller problemfylt. Ved nærmere ettersyn kan man for øvrig se at rosen såvidt er rammet av soppsykdommen stråleflekk.

Det kan man passe på å fjerne i samme slengen. En stige er uunnværlig når klatrerosen har kommet opp i høyden. Jane går bare i gang med å klippe av de blomstene hvor man kan se at regnvannet har fått dem til å råtne. I første omgang lander avklippet bare på gressplenen.

Men også de bladene som er angrepet av den karakteristiske stråleflekken går samme vei. Stråleflekk smitter raskt, så det gjelder å fjerne alle angrepne områder fra roseplanten.

Ved å slå lett på rosegrenene med løvriven faller de løstsittende bladene lett av. Og da er det lett å rake sammen avfallet etterpå.Med roseavfall er det alltid sikrest å unnlate å putte det i komposten.

Det er ofte forskjellige, lett smittende soppsykdommer på blader eller stilker, og da er det bedre å få avfallet helt ut av hagen, eventuelt kjøre det bort til forbrenning.

På veggen her vokser en gammel klematis ”Montana”. Det er en såkalt gruppe 1-klematis, og altså én av de sortene som egentlig ikke skal beskjæres. Men da en slik klematis vokser temmelig mye, kan det likevel bli nødvendig å beskjære den for å holde den på den avsatte plass.

Det var tilfelle for denne klematisen, som ble kraftig beskåret i fjor. Nå har det blitt tid for finpussen, slik at den igjen kan ta seg ut fra sin beste side.

Flere av grenstumpene er delvis døde, og her midt på sommeren kan Jane forholdsvis lett se hvor det er liv og hva hun med fordel kan fjerne.En slik lang, tørr grenstump bidrar ikke akkurat til et godt helhetsinntrykk, så den er det bare å få bort.

I vårmånedene ser hele planten delvis død ud, så da kan det være veldig vanskelig å se hvor man med fordel kan klippe. Derfor er det langt bedre å foreta behandlingen når den nettopp er avblomstret.

Det er faktisk ikke store jobben som skal til. Men det letter helhetsinntrykket å få det gjort.