Det vil si at det ikke har vært nedfallsblader, vissent løv eller annet plantemateriale som har forsynt jorda med næringsstoffer til å opprettholde den naturlige balansen.

For å få et så pent og sunt resultat som mulig, kan du derfor strø litt gjødsel på staudene og hjelpe dem på vei i etableringsfasen. Dette skal normalt helst skje tidlig i vekstsesongen. Her ønsker Birgit at de tre storkenebbene (Geranium) i kanten av bedet skal være tettere i veksten.

Derfor klipper hun først ned plantene for å få dem til å skyte nye skudd fra bunnen. Deretter får de litt organisk gjødsel til å komme seg på. Senere på sesongen vil de tre storkenebbene få ekstra fylde – og bli tettere enn hvis de bare hadde fått lov å gro i fred.

Floksen som står ved siden av kan også gjerne få litt ekstra gjødsel. De er tidligere blitt klippet litt ned for å få dem til å forgrene seg, og derfor får de også litt ekstra gjødsel her i etableringsfasen.

Det er alltid best å gjødsle like før en regnbyge, for gjødselen trenger ned i jorda når det kommer vann. Er det ikke utsikt til regn, kan du vanne med vannkannen. Vær litt forsiktig når du vanner, så du er sikker på at strålen sprer seg og ikke er for hard mot de minste plantene.

Stauder krever ingen spesialgjødsel som sådan, så hvis du har en universalgjødsel stående, kan du gjerne bruke den. Vær bare oppmerksom på at du ikke gir staudene for mye gjødsel.

Da risikerer du å svi plantene, og gjør dermed mer skade enn gagn for dem. Hvis staudene dine ellers ser sunne og friske ut, er det ingen grunn til å gjødsle dem.

Selv om den harde leirejorda i Birgits staudebed ble forbedret med sand, vil hun gjerne fortsatt sikre best mulig forhold for plantene. Og det er flere måter å sørge for gode vekstbetingelser på, i tillegg til vanlig gjødsling.

Birgit har valgt å toppdresse bedet med sjampinjon-jord. Hun legger et lag på 3-5 centimeter oppå den eksisterende jorda. Alt spirende ugress er selvfølgelig fjernet før sjampinjon-jorda legges på.

Produktet her består av hestegjødsel og gyllefibre. Under framstillingsprosessen tilsettes kalk og vann. Sjampinjon-jorda er varmebehandlet, og er derfor fri for skadedyr, snegler, ugressfrø og lignende.Sjampinjon-jorda holder nå på fuktigheten, hemmer ny vekst av ugress og gjødsler også langsomt jorda.