Med saksen kan du bestemme hvor og når planten skal forgrene seg. Når du beskjærer, gjelder det alltid at du bør klippe rett over et bladpar. Det er nemlig herfra forgreningen med sideskudd skjer.

Klipp mellom 10 og 20 centimeter av planten.I stedet for en høy og rett plante, vil du nå få en mindre, mer lubben plante ut av dine anstrengelser. Det kan kanskje gi deg frysninger på ryggen når du skal i gang med saksa.

For man orker nesten ikke å klippe i de forholdsvis nyplantede staudene. Men det kan være en god idé på flere måter. Foruten det rent visuelle uttrykket, har beskjæringen for eksempel også den fordel at du på lengre sikt gjør planten sterkere og mer motstandsdyktig for vær og vind.

Den velter ikke så lett i kraftig vind eller en hard regnbyge. En annen fordel er at du kan styre blomstringen. Mange stauder har det med å stå i fullt flor nettopp mens de fleste mennesker reiser bort på sommerferie. Og det er jo ganske ergerlig.

Beskjærer du derimot de sentblomstrende staudene dine et par uker før ferien, vil du forsinke blomstringen.Til gjengjeld vil du få flere, om enn litt mindre, blomster i mer lubne og kompakte planter når du vender uthvilt hjem igjen.

Metoden kalles av hagefagfolk for ”The Chelsea Chop”. Navnet har oppstått fordi gartnerne på den store og berømte engelske hageutstillingen The Chelsea Flower Show hvert år praktiserer denne beskjæringen umiddelbart etter showet – i slutten av mai.

På våre breddegrader bør vi vente til i juni før vi går i gang med hekkesaksen. For å vise forskjellen, har Birgit bare beskåret noen av staudene i bedet sitt. Senere på sesongen er det veldig tydelig å se hvordan staudene reagerer på saksen.

Her er det solbruden (Helenium) til høyre som fikk en beskjæring. Solbruden til venstre er klart høyere og mer pjuskete enn planten til høyre. Og blomstene er på vei tilbake.

Den beskårede solbruden har en tettere og mer kompakt vekst. Og her er blomsterfloret fremdeles på sitt høyeste.