Felles for velegnede materialer er at de alltid bør være myke, så de ikke gnager seg inn i grenene. De må også være sterke, så de kan holde grenene på plass der hvor du ønsker det.

Elastiske materialer, eller materialer som nedbrytes naturlig, er også å foretrekke, da de ikke gjør skade på treet mens det vokser. Båndene er mer åpne materialer. De er ikke riktig så elastiske, men den åpne strukturen holder ikke så mye på fukten.

Bånd som dette er fine å bruke hvis du skal binde en stamme til en påle. Begge båndene tåler kraftig press fra vind som tar tak i treet. Jo større tre, desto bredere bånd.Bast er raskt nedbrytelig og godt, f.eks. til å lage et espalier med vinplanter. Men det holder maksimum et års tid.

Den bastbelagte tråden i rullen holder heller ikke så lenge. Tråden er så tynn at den raskt ruster opp. Den er derfor fin hvis den skal holde noe på plass i en periode, og du samtidig vil sikre deg at den ikke lager skader på lengre sikt.

Vanlige klesklyper og lange gummikroker er fine til å forme en gren så den blir mer vannrett – og dermed mer fruktbar. Klypen er best til helt unge grener, mens kroken er mer stabil til litt eldre grener.

De små gummiløkkene kan du bruke til å feste en gren til en påle eller en tråd – uten å måtte binde en knute. De fås i forskjellige størrelser, og kan brukes om igjen.