I fjor var det stort sett ingen frukt på treet, men den overdådige blomstringen tyder på at det vil komme masser av epler i år. Men en så massiv blomstring og påfølgende fruktsetting, som treet viser akkurat nå, tærer så mye på treet at det ikke har energi nok til å danne blomster til neste år.

Treet er med andre ord inne i en ond sirkel. Fenomenet kalles vekselbæring, og det er i bunn og grunn en ubalanse i treet.Heldigvis er det mulig å hjelpe treet tilbake i balanse igjen.

Men det er litt av en tålmodighetsprøve. I det året når treet blomstrer rikelig må du nemlig ut og plukke av en del av blomstene.Sørg for å fjerne de blomstene som likevel ikke ville gi god frukt. Det er som regel de blomstene som sitter i skyggen.

Altså blomster som vender vekk fra solen, og blomster som sitter på undersiden av grenene. Hvis du er heldig, behøver du bare å tynne ut i blomstene denne ene gangen for å få treet i balanse igjen. Vekselbæring oppstår ofte fordi det har vært frost i blomstringstiden.

Frosten ødelegger blomstene, og da kommer det ingen frukt det året. Året etter vil treet kompensere for den manglende fruktsettingen, og produsere ekstra mange blomster.

Dermed er ubalansen igjen tilbake, og du må på ny ut og tynne ut i blomstene for å hjelpe treet i balanse igjen.