Derfor vil vi gjerne ha det flyttet til bakhagen, hvor det kan bli stående og blomstre i mange år framover.

Anleggsgartneren graver først i en sirkel rundt treet. Det er en god idé å grave en dyp, smal renne rundt stammen i en avstand på 30-60 cm, alt etter hvor høy planten er.

En diameter på rundt en tredjedel av plantehøyden er passelig. Mindre røtter skjæres over med spaden, mens en sag kan være nødvendig til de litt større. Dermed bevarer du så mye av rotnettet som mulig.

Alle røttene vil imidlertid ikke slippe helt uskadd fra flyttingen. Nå skifter Jesper nemlig til grøftespaden, som er god når du skal nå langt ned under treet og hakke av de røttene som vokser loddrett ned i jorda.

Jesper hugger spaden ned, og bruker sin vekt til å vippe treet opp for å løsne røttene. Det tar litt tid, men treet begynner etter hvert å tippe over, til Jesper hugger en siste gang med spaden og treet legger seg.

Skvalderkålen har hatt gode dager rundt det lille treet. Derfor fjerner Jesper jorda med skvalderkål rundt røttene, før han bærer treet til bakhagen.

Men det er absolutt ingen grunn til å flytte med det gjenstridige ugresset!I bakhagen har han i forveien gravd et hull til treet. Hullet er ikke så dypt, da treets loddrette røtter er hugget over.

Til gjengjeld har hullet en stor omkrets, så det er god plass til de vannrette røttene som er bevart. Treet passer perfekt ned i hullet, og Jesper dekker nå røttene med en god porsjon løs jord.

Sørg for å stampe jorda grundig ned rundt røttene, så treet blir holdt godt oppe og ikke velter ved det første vindkast. Samtidig får du fjernet eventuelle luftlommer i jorda, som ellers kunne føre til at røttene ville tørke ut.

Avslutt med å gi treet en ordentlig omgang med hageslangen. Treet trenger mye vann, hvis det skal overleve en flytting som denne.

Og det er en god idé å vanne det daglig den neste perioden, hvis ikke naturen selv ordner det med noen gode regnbyger.