For naken jord hører ikke til i naturen. Frø fra andre planter finner lynraskt veien og etablerer seg. Slik er det også hjemme i hagen. Uønskede planter kaller vi ugress. Det er altså betegnelsen på en uønsket vekst.

I det nyetablerte bedet ønsker vi selvfølgelig at staudene skal ha best mulig betingelser. Derfor luker vi fortløpende bort alle nye frøspirer fra ugress. Ellers vil de små uønskede plantene raskt dekke den bare jorda, og konkurrere med staudene om vann, næring og plass.

I et nyetablert bed kan du hakke ugresset bort med en ugresshakke. Men pass på at du ikke skader staudene. I et mer dekkende bed fjernes ugresset best med håndkraft.

Frø-ugresset sprer seg raskt. Hvis plantene får lov til å spire, vokse, blomstre og sette frø, kaster plantene også disse frøene dit hvor de har vokst. Midt mellom staudene!

Så hvis staudebedet ditt skal forbli et bed for stauder og ikke ugress, er du nødt til å luke bort frø-ugresset jevnt og trutt. Ellers ender det kanskje med at ugresset tar makta i bedet.