De er lette å jobbe med, da de har en fast form, og de fås i mange forskjellige størrelser og utformninger. Dessuten er de praktiske å senke ned på bunnen av dammen, ettersom du lett kan binde en snor i kantene på dem. Som et alternativ finnes det også planteposer, som disse.

De kan du også kjøpe i forskjellige størrelser. Posene er lette å forme og bøye, og de egner seg derfor veldig godt hvis du skal plante mellom steinene i dammen. Men posene er vanskeligere å ha med å gjøre hvis de skal dypere ned i dammen, da man helst skal unngå å lage hull i posene til snorer.

Planteposene er laget av et stoff som vannet lett kan trenge gjennom, slik at plantejorda holdes fuktig – men likevel uten at jorda kan slippe ut i dammen. Både nettpottene og posene kan, på grunn av sine varierende størrelser, brukes til alle former for vannplanter, og kan – problemer til tross – brukes i alle dybder.

Dybden er imidlertid avgjørende for hvilken jord du skal bruke i plantebeholderen. Her har Dan stilt opp to forskjellige jordtyper. Den ene er en såkalt damjord. Det er torv tilsatt litt ishavsleire og grus. Denne jorda er beregnet til plantene som skal stå høyt i dammen. Den andre jordtypen er ishavsleire.

Den er porøs og svært næringsrik, og egner seg best til de plantene som skal stå på bunnen av dammen.Ofte er det også lurt å blande de to jordtypene sammen i potten. Da må man bare huske at jo nærmere bunnen potten skal plasseres, desto mer leire må det være i potten – og omvendt, jo nærmere overflaten, desto mer torv.

Til å holde jord og leire på plass, er det en god ide å legge småstein i toppen av potten. De holder godt på jorda i potten, og samtidig forhindrer de nysgjerrige fisk i å nappe i plantejorda og i verste fall skade plantene. Jo større fisken i dammen er, desto større må steinene være.

Har du veldig stor fisk, kan du med fordel legge naturstein i pottens overflate. Dan anbefaler at man bruker granittstein. Den inneholder nemlig ingen kalk som kan gi alger i dammen. Det er også en god ide å bruke en gjødselkule til damplantene dine. Denne gjødselkulen kan brukes året rundt.

Den avgir næringsstoffer i takt med at temperaturen stiger. Da risikerer man ikke å overgjødsle plantene. Og setter du den langtidsvirkende gjødselen i pottene om høsten, når du likevel klipper ned plantene, så frigis gjødselen så snart været blir varmere og sesongen starter igjen.

Med et utvalg av disse forskjellige jord- og pottetypene, og litt gjødsel, er du godt rustet til å beplante hagedammen din.