Ferdigplen anlegg gressplen

Rask plen: Når ferdigplenen er lagt, går det bare to-tre uker før du kan gå på den nye plenen.

Det krever en god porsjon tålmodighet å så en ny gressplen. Det tar lang tid før frøene spirer – og kanskje har fuglene forsynt seg godt før den gjør det. Når gresset først har begynt å gro, skal det ha fred og ro til å oppnå tilstrekkelig styrke til rent faktisk å bli brukt som gressplen.

Har du ikke tid til å se på at gresset gror, er ferdigplen et fremragende alternativ til gressfrø. Her har en plenprodusent gjort den harde jobben med å så, gjødsle og gro, slik at du kan legge en ferdig gressplen rett inn i hagen.

Slik legger du ferdigplen

Forarbeidet er det samme, uansett om du vil legge ferdigplen eller så en plen: Jorden skal graves gjennom, stein og rotugress skal fjernes, jorden skal jevnes – for eksempel ved å trekke en pall over den – og jorden skal jevnes med en rive.

Fordelen med ferdigplen er at du kan bruke plenen raskere. Allerede etter to-tre uker kan du gå på den nye plenen. Og et par uker senere er den klar til lek og ballspill.

Ferdigplen anlegg gressplen

Ferdigplen skjæres enkelt til med en kniv.

Gresset rulles ut, og lengdene av gress legges helt tett. Skjøtene mellom endene på to ruller legges uten overlapp og i forband (som murstein i en vegg).

LES OGSÅ: Når skal gresset klippes?

Gressrullene skal ikke strekkes – de vil bare trekke seg sammen igjen, og da blir det hull i plenen. Når hele plenen er dekket, tromles plenen, og den vannes.

Ferdigplen leveres på bestilling

Ferdigplen leveres på pall. Uansett forhandler, er de skåret på bakken av samme type maskin, slik at de har samme lengde og bredde. En rull er:

  • 40 cm bred
  • 2,5 meter lang
  • 1,5-2,5 cm høy
  • Veier 20-25 kilo
Ferdigplen anlegg gressplen

En rull inneholder altså gress til en kvadratmeter. På hver pall er det ferdigplen til 50-60 kvadratmeter.

Ferdigplen må bestilles, og du må regne med flere dagers leveringstid fordi gresset først skjæres når ordren er mottatt. Det er liten forskjell på pris og kvalitet mellom de forskjellige produsentene.

GUIDE: Slik får du en gressplen i verdensklasse