Græsplæne gødning

Gjødsel er avgjørende for om gressplenen blir sterk og frodig.

Hvis gresset skal vinne kampen mot mosen, handler det ganske enkelt om å gi gresset de beste vekstvilkårene – og her er gjødsel et godt valg.

En godt gjødslet gressplen vokser nemlig mye raskere enn ugress og mose, og på den måten kan gresset selv få overtaket.

To typer gjødsel til gressplenen:

1. Kunstgjødsel til gressplenen (NPK)

Den mest utbredte gjødselen til gressplen er kunstgjødsel. Det finnes forskjellige typer, og forskjellene ligger i forholdene mellom mineralene. Bokstavene står henholdsvis for nitrogen (N), fosfor (P) og kalium (K).

En vanlig kunstgjødseltype for gress kan for eksempel være NPK 14–3–15. Den skiller seg fra blomstergjødsel ved at den inneholder mindre nitrogen (N). Får gresset for mye nitrogen, vokser nemlig toppen for raskt, uten at røttene klarer å henge med.

NPK-gjødsel har kort virketid, og derfor anbefales det at du gjødsler i små mengder og flere ganger gjennom sesongen. For eksempel i april, mai, juni og juli.

Blir kunstgjødselen liggende på gresset for lenge, kan gresset bli svidd. Se på værvarslingen – det beste er å spre gjødselen dagen før en skikkelig regnskur.

Græsplæne kunstgødning

Kunstgjødsel er kraftigere, men virker i kortere tid.

2. Organisk gjødsel til gressplenen

Organisk gjødsel kommer fra dyr, for eksempel kyr, fjørfe eller hester og fåes som granulat til gressplener, og det er like lett å spre som kunstgjødsel.

Organisk gjødsel vaskes i mindre grad ut i grunnvannet, og det kan heller ikke svi gresset, slik som kunstgjødsel kan gjøre.

Fordi organisk gjødsel er langtidsvirkende kan du nøye deg med å gjødsle én gang om våren.

Græsplæne organisk gødning

Organisk gjødsel er det som virker best over lang tid.

Kalk gressplener på sur jord

Noen steder kan det være nødvendig å tilføre kalk. Gress vokser nemlig best når pH-verdien er rundt 7, det vil si nøytral. Er jorden for sur, med en pH under 7, vil ikke gresset trives, men det vil derimot mose.

Ved å strø på kalk kan du få opp pH-verdien. Dette gjøres vanligvis i perioden fra november til mars. Du kan måle jordens pH-verdi med lakmuspapir eller et pH-meter, som du får kjøpt på planteskoler eller byggevarehus.

Græsplæne kalk

Gress liker ikke ”sur” jord. Det fikser du ved å tilføre kalk.