Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gressplenen trenger luft

Skriv ut Lagre artikkel

Mange gressplener mistrives i bunn og grunn fordi de er i ferd med å bli kvalt. Særlig ved bioklipping, der gressavklippet ikke fjernes, kan røttene etter hvert få vanskelig for å puste. Her er du nødt til å fjerne det kvelende laget plantemateriale med enten hånd- eller maskinkraft.

Det kan se veldig voldsomt ut, når vertikalskjæreren har vært i gang. Men gresset kommer fort opp igjen – og med fornyet kraft.

En helt grunnleggende forutsetning for en sterk og frisk gressplen, er at røttene skal kunne puste. Det er noe mange ikke tenker på. Derfor lider en god del plener nærmest kvelningsdøden.

Røttene skal kunne trekke pusten

Etter hvert hoper det seg naturlig opp en ”ull” av dødt plantemateriale mellom gresstråene. Det er i utgangspunktet godt nok, fordi det omsettes til næring, lager problemer for ugresset og bidrar til å holde på jordens fuktighet. MEN – tar det overhånd, blir det vanskelig for plenen å ”trekke pusten”, og for de nye gresstråene å trenge gjennom. Dessverre gir det også gode vekstbetingelser for mose.

Lag luftkanaler i gressplenen

Derfor bør plenen med jevne mellomrom rives godt gjennom, slik at det overskytende plantematerialet fjernes. Har du en tung og leirete jordbunn, er det i tillegg også en god ide å perforere overflaten. Det gjør du ganske enkelt ved å gå en tur med et hagegreip, som du stikker i bakken så tett som du orker, men gjerne med et spadestikks mellomrom.

Gjør plenen sterkere med en vertikalskjærer

Enkelte velger også den elektriske løsningen, og kjører over plenen med en vertikalskjærer. De roterende knivaktige bladene skjærer her 8-10 cm dype spor i bakken, og gir på den måten røttene luft.

LES OGSÅ: Test av vertikalskjarere

Denne løsningen vil særlig være å foretrekke hvis du har tilbakevendende problemer med mose på grunn av skygge fra store trær, sur jordbunn, bioklipp eller fordi du av prinsipp ikke vil gjødsle eller kalke.

Veldig kompakt jord, er det ingen planter som liker – heller ikke gress. Hullene fremmer en dypere rotvekst og gjør dermed gresset mye mer robust.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
null: Gressplenen trenger luft
Total pris: null purchase.price.currency
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake