Aller først må du selvfølgelig velge slyngplanter som kan trives på det stedet hvor du vil plante. De gitte betingelser for lys, skygge, jord, vind og vann er alle forhold som er vesentlige for plantene dine, hvis du vil ha det optimale ut av dem.

En klatrerose kan f.eks. være helt overdådig og vakker, men bare hvis du planter den der hvor den får lys nok. Klatrehortensia kan gjerne vokse i skyggen, mens klematis foretrekker sol oppe og skygge nede.

Jordforholdene må også matche den enkelte plante. De fleste slyngplanter vil trives i en god, næringsrik og humusholdig hagejord. Men det kan være forskjell fra plante til plante, så det er en god idé å slå opp i hagebøker eller se deg for på planteskolen.

Slyngplanter vokser, klatrer og hefter seg på vidt forskjellige måter. Derfor har det også stor betydning hvordan du forestiller deg at planten skal vokse.

Vil du lage en pergola? Skal den vokse over et plankeverk? Eller har du et stativ eller et espalier i tankene?Når disse forholdene er klarlagt, har du bedre forutsetninger for å velge riktige planter.