Et staudebed kan ha mange forskjellige uttrykk. Like forskjellig som vi innretter oss inne, like varierte er også hagene våre. Én ting er at plantene er forskjellige og har ulike behov, men hageeiere har jo heldigvis også forskjellig smak.

Når du skal i gang med å ”møblere” hagen din med planter, må du først finne ut hva slags jord du har med å gjøre. Du får nemlig alltid best resultat av anstrengelsene dine hvis du velger planter etter jordas beskaffenhet.

Det er stor forskjell på hva som trives i hard leirejord, lett sandjord eller for eksempel sur skogbunn. De rent fysiske forholdene må derfor først avklares, så det blir klart hvilke planter som vil trives og gro i det planlagte bedet.

Når du kjenner forutsetningene for jordbunn, lys, vind og graden av fuktighet, er det mye lettere å velge planter. Her ser du noen eksempler på forskjellige stilarter i staudebedet.

I et skyggefullt hjørne av hagen kan du for eksempel bruke den hvitstripete hostaen til å lyse litt opp.I denne noe eldre hagen er stauderabattene i sin tid anlagt for å matche de veldig rette linjene i resten av hagen.

Staudene er alle plassert i ganske store grupper – uten særlig variasjon innenfor de enkelte feltene. I steinbedet er variasjon derimot et nøkkelord. Mange steinbedshager er anlagt av planteglade mennesker, som liker å samle på mange forskjellige planter.

Innenfor hagebruk skifter moten som i alle andre sammenhenger. Trenden går nå om dagen i retning av et mer naturlig uttrykk. I motsetning til den gamle hagen vi så før, er det kommet mer spill og variasjon inn i staudebedet, og vi leker med samspillet mellom de forskjellige plantene, deres plassering i bedet, høyden, bladene.

Forskjellige typer høytvoksende gress er etter hvert blitt faste planter i et moderne staudebed, hvor plantene er ganske veloverveide og nøye avstemt både i forhold til former, farger, blader og blomstringstider.

Det er også blitt populært å anlegge staudebedet med en farge i forskjellige sjatteringer, som for eksempel dette ”lilla” bedet, det hvite eller det gule bedet. Alfa og omega er bare å velge de plantene som passer til forholdene du og jorda har å by på.