Har du en vanlig, men litt tørr jord, kan en naturgjødslet plantejord gi en fin jordforbedring. Denne gartnerjorda er en universaljord, som både kan brukes selvstendig og blandes i den eksisterende jorda.

Forholdet mellom spagnum og kompost er optimal i denne blandingen. Dermed er du sikker på at det kommer nok luft og vann til planterøttene – og samtidig også naturlig næring til plantene.

Bruker du gartnerjord, er det ikke nødvendig å gjødsle med ekstra kalk. Jorda er god både i vanlige bed og som helt vanlig jordforbedring i staudebed. En ugjødslet spagnum vil derimot hjelpe deg hvis jorda di er tung av leire.

Den gir luft til den tunge jorda, men holder også godt på vannet når den først er vannet godt. Spagnum kan imidlertid være vanskelig å bløte opp. Når du vanner, legger spagnumen seg nærmest over vannet, og det tar litt tid før vannet trenger ordentlig inn.

Vann evt. direkte i posen, og la det stå og trekke en times tid før du skal bruke det. Ugjødslet spagnum er imidlertid en dyr løsning, da den krymper veldig ved bruk. Alternativt kan du bruke vanlig sand og kompost.

Til staudene i krukker bør du bruke en spesiell pottejord. Disse produktene er ofte forsynt med et drenerende materiale, som for eksempel leca-kuler, som her.Skal du i gang med å lage stiklinger, bør du alltid bruke så- og priklejord.

Denne jorda har to opplagte fordeler i den sammenheng. Dels er jorda næringsfattig, så du ikke risikerer å svi de nye plantene før de får tak. Og dels er den steril, så du unngår at stiklingene får noen form for sykdom fra jorda.

Selv om kjøpejorda kan være litt dyr, kan det altså likevel være en god investering for staudene dine i det lange løp.