Når du skal i gang med å anlegge et staudebed i hagen, er det noen tommelfingerregler som gjelder for hvordan du gjør det. Uansett er det alltid en god idé å lage en skisse over bedet. Det vet Birgit Reimer. Hun har mange års erfaring i å arbeide med stauder i eget gartneri.

Birgit vil lage et bed som skal plasseres midt på gressplenen i full sol. Det gir nemlig størst utvalg av flotte blomstrende stauder å velge mellom. Man kan gå hele veien rundt bedet, og det er verken le eller skygge i løpet av dagen.

Derfor må plantene i bedet kunne tåle både solskinn og vind. Dersom bedet i stedet sto i halv- eller hel skygge, ville det kreve andre planter. Birgit har en forkjærlighet for pionenes store, tydelige blomster. Derfor skal det selvfølgelig være pioner i hennes bed.

For å skape balanse og rytme i det avlange bedet, plasserer hun pioner tre forskjellige steder. Gjentakelsen gjør bedet mer harmonisk, og gir en god rytme. Plassér som et utgangspunkt plantene i grupper. De høyeste naturligvis midt i.

Da Birgit ikke bryr seg om altfor rette linjer i bedet, tegner hun inn de forskjellige plantegruppene litt forskutt i forhold til helheten. Det gir bedet dynamikk, og beholder samtidig harmonien.

Når du selv går i gang med skissen, må du vite hvor bedet skal plasseres og hvor stort det skal være. Skal bedet ligge langs en vegg eller et plankegjerde, bør du dessuten plassere de høyeste staudene bakerst.

Skissen er en god hjelp når bedet senere skal plantes til. De forskjellige fargene gjør skissen mer oversiktlig. Og det er lett å skille mellom de forskjellige plantegruppene.