Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Bygg en flott utendørs dusj

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Et avkjølende skyll under en utendørs dusj er ikke så verst når sommersolen steker. Vi viser hvordan du enkelt bygger et utendørs bad på kun en dag.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
1 dag
Pris
3.000 kroner

Intro

Utendørs dusj

Når den norske sommeren viser seg fra sin beste side, er det ikke noe bedre enn å bli kjølt ned i en utendørs dusj. Og i stedet for å kjøpe en ferdig utendørs dusj til en formue, kan du i stedet enkelt bygge din egen versjon til en brøkdel av prisen. En utendørs dusj trenger ikke bli spesielt dyr eller vanskelig å bygge. I vår byggeveiledning viser vi deg hvordan du kan bygge en flott utedusj på kun en dag.

Utendørs dusj av 4 seksjoner

Den utendørs dusjen vi har valgt å bygge, består av 4 seksjoner, som alle blir laget etter samme mal, og som til slutt blir satt sammen til selve dusjen.
Det dreier seg altså om å være nøye og presis når du lager malen til din utendørs dusj, og når malen først er på plass - går resten av byggearbeidet som en lek.

Oppbindingspåler eller stokker av gran

Til vår versjon av en utendørs dusj har vi valgt å bruke oppbindingspåler til å forme dusjen. Om du vil ha et mer rustikt uttrykk eller bare spare litt penger, kan du også bare bruke granstokker til utedusjen din. Hver seksjon består av 5 oppbindingspåler eller granstokker med en lengde på 170 centimeter.

Bunnen eller risten i vår utendørs dusj har vi valgt å bygge av enkle trykkimpregnerte bord.

Selve vanntilførselen krever ikke noen stor installasjon. Hele systemet er satt sammen med en hageslange og diverse hageslangekoblinger, mens vi har funnet dusjhodet og dusjstenger billig i rotekasser hos byggvarehusene. Alt i alt er det materialer til utedusjen for cirka 800 kroner.

Konstruksjon av utedusjen

Konstruksjonen av vår utendørs dusj veier mye. Den blir derfor stående selv om det skulle komme kraftig vind. Men samtidig er det mulig å flytte utedusjen om du ønsker det. De fire seksjonene til veggen skrus sammen med bunnen når den settes opp på plenen. Delenes buede fasong fås ved å skru pålene sammen over en kvartsirkelformet mal som du lager selv.

Plassering av en utendørs dusj

Plasseringen av utedusjen er mest optimal om den kan stå over en avløpsrist.

Du kan også bare la utedusjen stå på gressplenen, men i så fall er det viktig at du flytter den regelmessig - så du ikke ødelegger gressplenen.

Unngå skygge til utedusjen

Sett din utendørs dusj i solen, og legg gjerne hele hageslangen ut på gresset. På den måten unngår du at utedusjen blir skitten av løv fra trærne og fuglers etterlatenskap.

Hvis du ikke har lyst til å bli kjølt ned, kan du rulle ut slangen til utedusjen helt, og legge den i gresset der solen får muligheten til å varme vannet i hageslangen. Da er det rikelig med varmt vann til en rask dusj i sommervarmen.

Last ned den komplette byggeveiledningen til våre tips til en flott utendørs dusj. Du får en utførlig trinn for trinn-guide til hvordan dulager en utendørs dusj, samt en komplett materialliste til prosjektet.

Veiledning

Malen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Begynn med å lage malen som du skal skru sammen sidene til dusjen rundt. Tegn en halvsirkel med en radius på 37,5 cm på et platestykke (G). Her tegner vi den ved hjelp av en løst montert list, som kan dreies rundt i en halvsirkel.

2

Sag ut halvsirkelen med en stikksag. Når det er gjort, deles halvsirkelen i to deler, slik at du står igjen med to kvartsirkler, som utgjør de to endestykkene på malen.

3

Sett sammen kvartsirklene med et bord (H) på cirka 150 cm, og malen til sidene er dermed klar til bruk.

Seksjonene

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

For å gi dusjveggene våre en flott runding, lager vi veggen i fire avrundede seksjoner, som deretter settes sammen. Hver seksjon lages altså hver for seg, men de lages på samme måte.

Den første stolpen holdes fast til malen ved hjelp av gaffateip. Deretter legges de resterende stolpene mot malen og den underliggende stolpen, og skrus på én og én.

1

Kapp stolpene (A og B), slik at det blir to stk. på 195 cm og seks stk. på 185 cm til hver av de fire seksjonene.

2

Sett den nederste stolpen (195 cm) (A) fast til malen med gaffateip. Deretter legger du den neste stolpen (185 cm) (B) oppå, forborer og skrur fast med 5 x 80 mm skruer. Når alle korte stolper er på plass, avslutter du med en lang stolpe.

3

Slik ser det ut når stolpene er skrudd sammen. Ved å holde stolpene inn mot den runde formen, får de fire seksjonene den samme rundingen, slik at de kan settes sammen til en sirkel.

4

Fjern teipen, og den første av seksjonene er ferdig. De tre andre seksjonene lages på samme måte.

Bunnen

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Bunnen i dusjen har vi valgt å lage av trykkimpregnerte terrassebord. De tåler vannet, og er jo skapt for både et vått miljø og for å gå på. Bunnen holdes sammen av tre tverrgående bord på undersiden, og den runde formen tegnes på samme måte som med malen.

1

Så er det tid for å lage bunnen. Legg ut bordene, og tegn opp hvor de tre tverrgående bordene (C) skal skrus på.

2

Skru på de tverrgående bordene (C) med 4 x 35 mm skruer. Sørg for å sette skruene et par cm fra kanten på bordene. Da unngår du at de sprekker. Deretter snus bunnen rundt.

3

Sag ut bunnen med en stikksag. Bordene vil flise seg litt opp, men det pusser vi vekk med en pussemaskin.

Sammensetting

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Så er bunnen og de fire seksjonene klare til å bli satt sammen og satt opp. Nå skal du finne et plant sted å sette dusjen, og du skal skaffe noen lekter som kan brukes til avstiving.

2

Sjekk med vateret om underlaget er jevnt, før du setter i gang med sammensettingen av dusjveggene. Dusjen veier ikke mer enn at den kan flyttes, så den kan godt settes sammen på et annet sted enn på den endelige plasseringen.

3

De seks vinkelbeslagene (K) skrus fast til bunnen med 4 x 20 mm skruer. Du kan også velge å sette et vinkelbeslag for hver A-stolpe (åtte vinkelbeslag), men veggene blir stabile med bare seks også.

4

Sett opp den første seksjonen mot vinkelbeslagene, og sett den i lodd ved hjelp av et vater. Når den står riktig, støtter du den opp med en hjelpelekt.

5

Sett seksjon nr. to på plass mot den første seksjonen, og støtt den med enda en lekt, som skrus på siden.

6

Bor et 5 mm skruehull i den ene stolpen (A), og skru deretter sammen de to første seksjonene med en 5 x 80 mm skrue ved siden av vinkelbeslaget.

7

Også øverst forborer du, før de to seksjonene skrus sammen.

De siste seksjonene

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

Når de to første seksjonene er på plass, gir monteringen av de to siste nesten seg selv. Du fjerner avstivingen i den ene siden, og setter på en seksjon. Deretter kan du fjerne den siste lekten, og montere den fjerde og siste seksjonen. Først til slutt skrus seksjonene fast til vinkelbeslagene på dusjgulvet.

1

Nå kan avstivingen i den ene siden fjernes, og den tredje seksjonen kan settes på plass. Skru den sammen med sideseksjonen på samme måte som før.

2

Nå kan sidene stå av seg selv, slik at den siste avstivingen kan fjernes, og vi er klare til å montere den siste seksjonen.

3

Den fjerde og siste seksjonen settes på plass på samme måte som de andre: vi forborer og skrur den fast til nabosiden - både øverst og nederst.

4

Til slutt skrus sidene fast til bunnen. Det gjør vi med 4 x 40 mm skruer gjennom vinkelbeslagene.

Vanntilførsel

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Så monterer vi dusjhode og dusjstang. Her har vi valgt en lavprisvariant fra et lavprisvarehus. Den settes sammen med hageslangen med hjelp av slangekoblinger.

2

I passe høyde kuttes slangen, og vi monterer stoppkranen med slangekoblinger. For å få det til å se pent ut, setter vi til slutt fast hageslangen med kabelsko (J).

Materialer

Gjerdestolper, 60 x 250 mm:
• 8 stolper (A) à 195 cm
• 24 stolper (B) à 185 cm

21 x 95 mm trykkimpregnerte terrassebord:
• 5 bord til rist (C) à 75 cm
• 2 bord til rist (D) à 71 cm
• 2 bord til rist (E) à 62 cm
• 2 bord til rist (F) à 43 cm

Til malen:
• Én plate (G) på 37,5 x 75 cm
• Ett bord (H) på cirka 160 cm

Dessuten:
• Kabelsko (J)
• 6 stk. 5 x 5 cm vinkelbeslag (K)
• Hageslangekoblinger
• Hånddusj + dusjstang
• Skruer: 4 x 20 mm, 4 x 35 mm, 4 x 40 mm og 5 x 80 mm

Tidsforbruk

Kan lages på en dag.

Pris

Materialene til vegger og gulv kjøpes for cirka 3000 kroner. Utgifter til dusj, stang, hageslange og koblinger avhenger av kvaliteten på dem.

Vanskelighetsgrad

Utedusjen er enkel å bygge. Er malen laget riktig, kan det nesten ikke gå galt.

Tegning

Logg inn kjøp tilgang

Video

VERKTØY: Slik bruker du stikksagen

I denne videoen lærer du alt om om stikksagens muligheter, sagblad og funksjoner. Med riktig innstilling, kan sagen klare nesten alle oppgaver: kurvede snitt, rette snitt, vinklede snitt og raske, grove snitt. Og med riktig sagblad kan du sage i både tre, plast, metall og sårbare overflater.

TIPS: Rent snitt med stikksagen

VERKTØY: Slik bruker du skrumaskinen

I denne videoen lærer du alt om det mest populære gjør det selv-verktøyet. I tillegg til å skru skruer og bore hull i en lang rekke forskjellige materialer, finnes det masser av tilbehør som gjør deg i stand til å bore store hull, skru muttere og franske treskruer, undersenke skruer, slipe, polere og mye mer.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Byggeveiledning: Bygg en flott utendørs dusj
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake