Påsken faller tidlig i år, og selv om det ikke er snø der du bor, tåler de færreste planter nattefrost.

Dette skal du IKKE gjøre i påsken:

1. Male utendørs

Selv om sola varmer godt på dagen, er ikke veggen, gjerdet, eller hva du nå skal male, tørt nok til at du kan male utendørs. Gjør du det likevel, risikerer du å kaste bort dyr maling, og i verste fall skade treverket. Treverket er nemlig sannsynligvis så fuktig, at det vil få malingen til å skalle av.

Hvis du ikke kan vente: Kjøp en fuktmåler og sjekk treverket du vil male. Er det mer enn 18 % fukt i treverket, så venter du.

Sensommeren er en opplagt tid for utendørs maling i. Treverket er tørt etter en lang sommer, og fuktigheten i det er lav. Samtidig er temperaturen store deler av døgnet på et optimalt nivå.

2. Plante blomster i hagen

Du finner altid blomster til utplanting i planteutsalgene. Noen av dem kan tåle nattefrost, men sjekk det uansett. Blomster dyrket i drivhus kan du kanskje være heldig å få til å overleve. Men planter du dem ut på en solrik og varm dag i påsken, i et anfall av ukuelig våroptimisme, risikerer du at plantene dør etter den første nattefrosten.

Planteutsalgene vet alt om dette, så spør deg for, og kjøp eventuell en sort som kan tåle å settes ut, hvis du bor på et sted det kan settes ut planter allerede i løpet av årets tidlige påske.

Hvis du ikke kan vente: Sett blomsterne i et drivhus, et lunt uthus eller et andet lunt sted de nettene du forventer nattefrost. Dekk dem med fiberduk på kjølige netter.

SE OGSÅ: Lag en drivbenk – og tyvstart kjøkkenhagen

3. Anlegge ny gressplen

Gressfrø spirer best når temperaturen er over 10 grader, så årets påske er i tidligste laget, uansett hvor i landet du bor.

Det mest optimale er faktisk å vente til høsten, når både temperatur og fuktighet er perfekt. Da unngår du også at en tidlig, tørr sommer ødelegger det nyspirede gresset før det får satt seg ordentlig.

Hvis du vil anlegge plen på våren, så gjør det når døgntemperaturen er kommet opp i 10 grader, og sørg for godt med vann i tørre perioder.