Men først må du fjerne eventuelle snorer som ble brukt til utgravingen. De er ikke lenger nødvendige, og vil bare være forstyrrende framover. For å vite mer nøyaktig hvor mye folie og fiberduk som trengs, må dammen måles opp.

Det gjøres ved hjelp av et målebånd, som legges flatt ned på bunnen, slik at det følger dammens forskjellige kurver, akkurat som fiberduken og folien også skal gjøre. På det lengste stedet er dammen 8,3 meter.Deretter måler de også dammens bredeste sted, som er 6 meter i alt.

Begge disse målene forlenges med minimum én meter i forhold til fiberduk og folie, så bredden på disse materialene altså blir 7 meter. Det lønner seg å være rundhåndet i sin avrunding, så det er rikelig med materiale å jobbe med.

I hvert fall i forbindelse med den vanntette folien. Har du først skåret av et for lite stykke, kan du ikke endre det. Så det er bedre å være på den sikre siden. Dan og den ene anleggsgartneren måler først ut 10 meter fiberduk.

Denne er om lag 2 meter bred. Så de klipper fire stykker av den, som de legger med et overlapp på ca 10 cm.Det er veldig viktig at folien i dammen er 100 % tett, da selv det minste hull eller en liten rift raskt vil kunne ødelegge hele dammen. En fiberduk som denne er derfor uunnværlig når man lager en foliedam.

Den beskytter nemlig gummifolien mot skarpe steiner og andre gjenstander som kan rive hull eller på annen måte skade folien. Når duken er på plass, er det en god ide å feste den med steiner eller andre tunge materialer, da duken ellers lett kan løftes opp og blåse bort av et vindkast.

Nå er tiden inne for å legge ned folien i dammen. Til forskjell fra fiberduken blir folien levert i ett stort stykke, som er foldet i flere lag. Denne folien blir til og med levert med et målebånd rullet med innvendig, så det er lett å se når du har rullet ut riktig lengde.

Dan skjærer over folien med en hobbykniv ved 10-meters markeringen. Den overskytende folien bærer de bort, og stykket som skal brukes foldes sammen, først på den lange siden og deretter på den korte. Nå kan de rulle sammen det avskårne foliestykket og bære det over til dammen.

Folien er veldig tung, så det er nødvendig å være flere om det. De plasserer folien litt til venstre for midten, og ruller den ned i dammen. Nå skal stykket bare foldes ut, så det dekker hele dammen.

Da foliestykket er firkantet og dammen har en rund form, er det nødvendig å lage folder i folien. Men man bør helst unngå å lage mer enn én fold om gangen, så det maksimalt er tre lag folie på et gitt sted.

Anleggsgartnerne lager de siste foldene, og dammen er nå helt tett og nesten klart til å bli fylt med vann.