1. Den tilnærmede, den smarte, og den presise målingen
Hvis du skal ta et innvendig mål i bunnen av et skap med en tommestokk, merker du først av for eksempel 30 cm fra én side. Så måler du til merket fra den andre siden, og legger til de første 30 cm. Et mye mer presist mål får du med et målebånd, med markert bakkant på kassetten, da legger du sammen kassetten og målebandets lengde. To biter av ei list hjelper også. Legg dem sammen, skyv dem ut til siden, teip dem sammen - så har du målet.
4. Korrekt mål mellom hullene
Korrekt mål mellom hullene Det er vanskelig å måle den korrekte avstanden mellom senteret i to hull, så ikke gjør det heller. Mål i stedet avstanden mellom kantene på hullene. De to avstandene er like, og det er mye lettere å måle på de skarpe kantene, enn å justere seg fram og måle avstanden mellom sentrum av de to hullene
Presis skjøting av skjeve vinkler
Når to lister skal skjøtes i 90 graders vinkel, skjæres begge i en vinkel på 45 grader. Da blir de skrå sidene like lange og passer sammen. Litt vanskeligere er det når listene ikke møtes i rett vinkel, for eksempel på vindskiene i spissen på taket. Prinsippet er det samme; hver del skal skjæres i en vinkel som er halvparten så stor som vinkelen på monteringen. Nettopp på vindskiene kan du finne den halve vinkelen ved å bruke en gradvinkel i takspissen, og en loddesnor. Men du kan halvere vinkelen og lage presise skjøter på mange andre vis også. Her ser du fire gode muligheter
Slik overfører du målene
Presise målinger er gull verdt, men det hjelper ikke hvis presisjonen blir borte når du overfører målene til det stedet du skal skjære og bore. Heldigvis er det mange rutiner som vil lette oppmerkingen og sikre at oppmerkingen din tilsvarer både målinger og ønsker. Hver gang.
9. Strek opp
Når snekkeren skal streke opp langs en kant, holder han ofte blyanten i enden av tommestokken med den ene hånden, og lar en finger på den andre hånden følge kanten på det målet han ønsker. Det er en rask og ganske presis teknikk. Med en gang kan det se vanskelig ut, men med litt øvelse går du snart i snekkerens fotspor, og kan med god grunn imponere familie og naboer med ferdigheten.
11. Rette streker på runde emner
En ganske vanskelig oppgave møter du når du skal merke av en rett linje på langs av et rundt emne., for eksempel hvis du skal borre hull på linje på en rundstokk, eller male halvparten av et rør. Men løsningen er nær: Legg en vinkelprofil på avrundingen, og strek opp.
13. En opprissing er det mest presise
En opprissing er tynnere enn en blyantstrek, og gir den mest presise oppmerkingen. Noe av det fineste verktøyet til en snekker er en rissenål. Hvis du risser opp med en kniv eller hoggjern, kan risset være det første trinnet av utskjæringen. Men noen steder har du mer bruk for blyanten, for å se avmerkingen klart.
18. Tyngdekraften er alltid til å stole på
Et av de eldste måleinstrumentene vi har er ei loddesnor. Verktøyet består av et spisst lodd i enden av ei snor. Tyngdekraften gjør at snora henger loddrett. Og et helt uautorisert lodd som en mutter i enden av snora kan ofte være det letteste og mest presise for å føre et punkt loddrett opp eller ned i fri luft.
24. Skjær fra baksiden med stikksaga
Vanligvis merker du opp og sager fra oversiden, men bruker du en stikksag, kan det sikreste være å sage fra baksiden. Ved å holde stikksagen på undersiden av emnet, er det enklere å føre bladet presist langs streken, fordi sagflisen ikke dekker streken, og fordi du ser om bladet begynner å skjære skjevt. Samtidig blir det et renere snitt.
26. Skjær på riktig side av streken
Når du har merket riktig opp, er streken på den biten du skal skjære borte. Derfor skal du ikke skjære midt på streken. For hvis sagspo-ret er tykkere enn streken, skjærer du inn i emnet du nettopp har målt opp. Plasser i stedet sagbladet så det bare akkurat fjerner streken inn mot delen du skal bruke.
27. En stoppkloss sikrer emner i nøyaktig lik lengde
Når du skjærer flere emner i samme lengde på kappsagen, er det tid å spare ved å sette en stoppkloss i riktig avstand fra sagbladet. Og samtidig gjør det faste anlegget at presisjonen blir større enn hvis du skal sage etter et merke hver gang. Til korte emner festes klossen på sagens anlegg, men det kan også festes lenger ut på bordet.
28. Før sagen etter et anlegg
Selv den mest stø hånden klarer ikke å skjære jevnt med en sirkelsag, ikke om det er en strek å skjære etter heller. For å få et perfekt snitt, må du ha noe å støtte deg til. Bruk en list eller en rettholt til å føre sagen langs. Anlegget gjør det enkelt å styre sirkelsagen, og for øvrig stikksagen og overfresen også. Og resultatet blir et perfekt rett snitt. Mange moderne verktøy kan føres i en styreskinne, som gjør snittet enda mer presist.
30. Skjær endene på stedet
Når du bygger terrasse, setter opp gjerde eller bekler gavlen, er det mest presise og letteste ofte å sette på plass plankene først, selv om de er litt for lange. Først når alle lengdene er satt opp, skjæres de med sirkelsagen langs et anlegg eller på en føringsskinne. Resultatet blir perfekt, og du sparer mye tid.
Slik retter du opp småfeilene
Det er ergerlig å ha skåret feil, men det er ikke alltid en katastrofe. Små feil kan ofte rettes opp, eller skjules elegant.
31. Kunstig tre på det umalte
Hakk, hull, og skadede hjørner på treverk som ikke skal males, kan du ofte skjule med plastisk eller kjemisk tre. Plastisk tre tørker sent, men fås i mange farger, så du finner som regel en som ligner ditt treverk. Kjemisk tre er tokomponent, herder raskt, og kan brukes til store reparasjoner.
32. Akryl dekker sprekkene
Helt tette sammenmonteringer gir et godt resultat. Hvis hyllen spriker litt eller listingen ikke tetter helt, kan du fylle dette med en stripe akryl før du maler, eller helst mellom grunning og toppmaling.
33. Bruk din egen tremasse
Hvis du har laget et lite hakk eller boret et feil hull, kan du lage en fyllmasse selv som passer til treverket. Gjem noe av sagflisen eller pussestøvet som har blitt under arbeidet, og bland det med litt PVAc trelim. Legg blandingen i hullet og la det tørke. Det kan være nødvendig å etterfylle. Når det er fylt opp, pusser du, og hullet blir nesten usynlig.
34. Dekk overgangen med ei list
Lister er glimrende å bruke for å dekke skjøter som er vanskelige å tette, for eksempel mellom benkeplaten og veggen på kjøkkenet, eller mellom et nytt og et gammelt tregulv. Det er ofte en god idé å dekke til overganger av forskjellig materiale, eller i veggdeler, blant annet. Selv om du har gjort en perfekt jobb, vil delene bevege seg forskjellig, og skape sprekker. Lista festes kun i én av delene.