10 tips til badet
1. Slik reduserer du rørleggerregningen
Skal du pusse opp et bad, og har bestilt en rørlegger som skal gjøre rørarbeidet, så er det en god investering å gjøre så mye som mulig klart for rørleggeren før han kommer. Det gjør det mye enklere for ham å vurdere jobben, slik at tilbudet hans blir mest mulig realistisk. Prisen blir sannsynligvis også lavere til slutt. Hvis for eksempel rørene er skjult, vil han ofte legge på litt ekstra, fordi han ikke vet hva som skjuler seg bak flisene.
2. Pass på våtroms-membranen når du skifter fugen
En silikonfuge blir raskt stygg, og får behov for å bli skiftet ut. Når du skifter den, er det viktig at du ikke skjærer for dypt med hobbykniven. Da risikerer du nemlig å ødelegge våtromsmembranen som beskytter den bakenforliggende konstruksjonen mot fuktskader. En god teknikk er først å skjære forsiktig i begge sider av den gamle fugen, slik at den løsnes. Med litt hell, kan du forsiktig dra den løs i ett stykke. Før du lager den nye fugen, skal du sørge for å gjøre grundig rent og avfette med aceton, slik at den nye silikonen hefter skikkelig.
3. Litt såpe er genialt
... hvis du skal bytte toalettet og sette på plass et nytt over gulvavløpet. Smører du rikelig med såpe på kanten av tilkoblingsmuffen, så glir toalettet mye lettere på plass.
4. Få enkel tilgang til rørene med en borrelåsluke
Det er et krav at det skal være tilgang til vannrørene på badet hvis du lager en skjult skjøt. Bruker du våtromsplater, er det smart å lage en luke som settes fast med borrelås. Lag bare et hull i veggen, og skjær til en plate som er litt større enn hullet. Deretter kan du feste platen med borrelås rundt kanten på hullet.
5. Behold rørføringen og spar mange penger
Det er dyrt å endre på plasseringen til sluk, kloakkrør og vannrør. Det gjør jobben mer omfattende, og koster ekstra i både materialer og arbeids timer. Hvis du kan leve med den eksisterende plasseringen av sluk, vann- og kloakkrør, er det derfor mange penger å spare.
6. Rens rørene grundig, og unngå utette skjøter
Hvis du setter opp et vegghengt toalett, skal du være nøye med at du får renset rørene grundig før du setter dem sammen. Rørene skal ofte kappes til med ei baufil, og det er viktig at all “sagflis” fra plastrørene fjernes. Ellers risikerer du at skjøtene blir utette. Sørg også for å skjære snittet helt rent rundt i kantene med en skarp hobbykniv, eller noe annet skarpt.
7. Bank forsiktig
Når du skifter en flis, for eksempel i gulvet på badet, skal du passe på ikke å ødelegge de andre flisene, våtromsmembra-nen og en eventuell gulvvarme. Hvis du først borer hull i den ødelagte flisen med en bormaskin, reduserer du spenningen i flisen, slik at den blir enklere å fjerne. Etterpå banker du forsiktig hull på flisen med hammer og meisel, slik at du fjerner den bit for bit.
8. Lett og risikofritt: lim fast toalettet
Skal du bytte et gammelt toalett som står på gulvet, så lim fast det nye. Da unngår du å bore i gulvet, og risikerer ikke å ødelegge verken gulvvarme eller våtromsmembran. I tillegg er det raskt og enkelt.
9. Kjøp en vifte med fuktsensor
Hvis du kjøper en vifte med fuktsensor til badet, får du sugd ut all fukt. Da går viften nemlig så lenge badet er fuktig, og viften koster ikke mye ekstra.10 skjul stygge fliser
10. Skjul stygge fliser
Har du stygge fliser på badet? I stedet for å ta jobben med å banke dem ned og sette opp nye, kan du få en ny, flott vegg med multipuss. Materialet er et sementbasert mørtelprodukt, som hefter på alt. Det pusses rett på veggen, som med alminnelig mørtel, og skal deretter tørke langsomt.
10 tips til gulvbelegg
1. Sag fra baksiden
Hvis du skal kappe til et gulvbord i lengden, eller lage et hakk med en stikksag, så sag alltid fra baksiden. Det gir penest resultat, fordi du unngår at treet fliser seg opp på forsiden. Tipset gjelder alle typer tregulv, også klikkgulv i for eksempel laminat eller linoleum.
2. Kom deg enkelt rundt rør
Det er en god idé å planlegge hvordan det går opp, hvis gulvet ditt skal gå rundt rør. Hvis du kan få det til å gå opp med en skjøt, er det en fordel. Da kan du skjære et hull som går halvveis inn i siden på hvert bord.
3. Ha luft rundt i kanten
Når du legger et flytende gulv, er det viktig at det er luft rundt i kanten ved vegg og rør-gjennomføringer. Det sikrer du lett med et par plastklosser etter hvert som gulvet legges.
4. Akklimatiser bordene så de ikke slår seg
Før du legger et nytt gulv, skal gulvbordene akklimatiseres. Det er viktig at de har noenlunde samme temperatur som rommet de legges i, for å unngå at treet skal slå seg. Derfor er det en god idé å bestille bordene i god tid, og legge dem innendørs. Helst i det rommet de skal legges, slik at de venner seg til temperaturen og luftfuktigheten. Hvor lenge de skal ligge innendørs, er forskjellig, så følg produsentens anvisninger.
5. Planlegg forbandet på det nye gulvet
Det er viktig at det er en viss avstand mellom skjøtene på gulvbordene, et såkalt forband, for at gulvet skal bli så solid som mulig. Du skal også sørge for at det ikke er et veldig kort bord i hjørnet på den første rekken, for det kan medføre at gulvet slår seg. Derfor er det en god idé å lage en plan, slik at bordene blir lagt etter et system.
6. Jobb raskt med en stiftepistol
Når du skal feste et undergulv av masonittplater, for eksempel som underlag for et linoleumsgulv, er stiftepistolen smart. Det går lynraskt å sette fast platene så de ligger ordentlig. Deretter kommer du fort i gang med gulvet oppå.
7. Få gulvet til å flukte med skap
Det gir et flott, harmonisk resultat, hvis linjene på et ferdig gulv er parallelle med for eksempel skapene i rommet. Det kan du sikre ved å teg ne opp en strek som tilsvarer skaplin-jen på gulvet, og legge det nye gulvet etter den.
8. Velg riktig underlag
Legger du et gulv oppå betong, skal det underliggende materialet ha et fuktsperrende lag, for å stoppe oppstigende fukt. Det finnes på såkalte akustiske matter, for eksempel fra Pergo, som også demper lyden. De limes sammen med metallfolie.
9. Et skikkelig gulvjern er uunnværlig når du skal legge gulv.
Det gjør det enkelt å legge de siste bordene, og det hjelper deg å lage skjøtene helt tette. Kjøp et solid jern med litt tyngde, hvis det som følger med gulvbordene er for lite.
10 tips til tapetsering
1. Begynn med en rett strek på veggen
Den første tapetlengden skal sitte helt rett. Ellers vil de øvrige lengdene bli skjevere og skjevere, og resultatet blir stygt. Du kan sikre at den første lengden blir rett, ved å tegne en loddrett strek fra tak til gulv, som den første lengden settes opp etter. Når de neste lengdene settes opp etter den første, vil alle bli helt rette.
2. Vinkelrett snitt gir tette skjøter
Hold kniven vinkelrett mot taket eller veggen når du skjærer til filten i overlappingen mellom to skjøter. Det gjør ikke noe at snittet ikke er snorrett, bare du holder kniven vinkelrett. Hvis du holder kniven i en skjev vinkel, får du et mellomrom mellom filtstykkene. Da blir ikke skjøten tett, og resultatet blir stygt.
3. Dropp saksen når du tilpasser tapetlengdene.
Bruk i stedet en tapetlinjal - da går jobben lynraskt, og når du først har fått taket på det, så er det mye enklere enn med saks!
4. Press lengdene sammen
Når du tapetserer med mønstret tapet, er det viktig at du presser lengdene sammen, slik at mønsteret passer. Du kan fint tilpasse lengdene litt mens limet er vått, så mønsteret blir helt nøyaktig. Sørg for at lengdene blir presset helt sammen, slik at du får en perfekt skjøt.
5. Smør på godt med lim
Setter du opp filt, skal du ikke være gjerrig med limet. Det er viktig at filten blir sittende helt tett mot underlaget. Hvis limet ikke er smurt jevnt ut over hele veggen, risikerer du at det blir luftlommer under filten. Det er en feil som synes godt, som du derfor må utbedre. Sørg for å glatte filten, slik at den sitter godt og er helt jevn.
6. Tapet direkte på veggen
Non-woven er en smart type tapet av ekstra kraftig kvalitet. Den kan spare deg for mye tid, fordi lengdene settes direkte på veggen. Først smører du lim på veggen, deretter settes tapetet opp og skjæres til direkte på veggen. Limet tørker først etter cirka 15 minutter. Det gir deg god tid til å justere lengdene, slik at de blir sittende helt perfekt.
7. Gummisparkel glatter best
Når du skal glatte ut glassfilten og trekke ut limbuler på veggen, så bruk en bred gummisparkel. Den er mye bedre enn en tradisjo nell tapetbørste, som lett kan komme til å rive hull i filten. Sparkelen kommer seg også helt ut i hjørnene.
8. Dropp forgrunnet filt til taket
Hvis du vil sette filt i taket, så gjør det enkelt for deg selv, og velg den som ikke er forgrunnet. Den er mye enklere å jobbe med, fordi den ikke er så stiv.
9. La tapet “trekke”
Når du har smurt lim på tapetet, skal du la det trekke 2-3 min. Tapet er nemlig papir, og det utvider seg når det blir vått. Setter du det opp med en gang, vil det “vokse” på veggen, og du risikerer å få folder som ikke forsvinner når limet tørker.
10. Brett tapetet så det er enkelt å sette opp
Når du har smurt tapetlim på en lengde, skal du brette den. Da blir lengden lettere å håndtere. Brett begge endene inn mot midten. I den enden som skal vende opp mot taket, lager du en ombøy på 5-10 cm, så tapetet blir enkelt å sette opp uten at du får lim overalt.
10 tips til oppheng
1. Kjenn underlaget du skal bore i
Når du skal henge opp noe på en vegg, er det viktig å vite hva den er laget av, for at du skal kunne velge riktig plugg. Borer du et lite hull med et 5-6 mm bor langt inn i veggen, kan borestøvet avsløre materialet. Gipsstøv er hvitt og klebende, porebetong og betong grått og grovkornet, murstein er rødaktig og farger av.
2. Sjekk om vateret måler riktig
Et vater kan bli unøyaktig hvis du for eksempel har mistet det hardt i gulvet. Måler du opp med et vater som er unøyaktig, blir resultatet deretter. Du kan sjekke om det er nøyaktig ved å legge vateret mot en vegg, og tegne opp en strek i hver ende når boblen i libellen er midstilt. Snu vateret, og sjekk om det fortsatt er i vater ved de to strekene. Hvis ikke, er vateret ødelagt.
3. Unngå at boret glir
Hvis du skal bore i en glatt flisvegg, kan boret fort ende opp med å skli mot høyre - den retningen boret roterer. Dette kan du unngå ved å bore forsiktig, og begynne med et lite bor, uten å trykke særlig hardt. Boret skal kun akkurat gripe fatt. Deretter skifter du til et større bor, som passer til den pluggen du har valgt.
4. Rørleggeren borer skrått til tunge ting
En vask er tung og kan komme til å “henge”, hvis du ikke tar noen forholdsregler, slik rørleggeren gjør. Han borer hullene til de lange gjengestengene litt på skrå nedover inn i veggen, slik at vasken blir presset en anelse oppover når den skrus fast.
5. Smart hylle sitter i fugen
Murer du hyllen i dusjhjørnet direkte inn i fugen, unngår du å bore, og du slipper risikoen for å ødelegge våtromsmembranen. Setter du opp nye fliser, unnlater du bare å fuge der hyllen skal sitte. Plasser hyllen oppå flisene, og sett den i spenn med et par plastbrikker mens du fuger med en sanitærfugemasse. I et eksisterende dusjhjørne kan du fjerne fugen med en multikutter, sette opp hyllen og fuge på nytt.
6. Lim opp ting på badet
På badet er det opplagt å lime opp mindre ting, som for eksempel kroker og speil. Særlig hvis du har fliser på veggen. De kan være vanskelige å bore i, fordi de er harde og glatte. Lim er raskere, og du ødelegger heller ikke våtromsmembranen.
7. Epoksy limer det meste
Hvis du skal henge opp tunge ting, kan du bruke epoksylim. Det er ekstremt sterkt, og hefter på stort sett alt. Det er et tokomponentlim, som først herder når de to massene blandes sammen. Deretter sitter det meste fast!
8. Vinkle beslaget så porten ikke henger
Vil du unngå at hageporten kommer til å “henge”, skal du vippe beslagene som den henger på litt bakover når du skrur dem fast. Det motvirker trekket fra porten, så den sitter perfekt. Også etter et par år.
9. Plastklosser redder hylle på skjev vegg
Skal du sette opp en hylle på skinner, er det viktig at skinnen sitter helt rett. Med plastbrikker, som fås fra 1 til 5 mm tykke, kan den lett rettes opp.
10 tips til skilleveggen
1. Velg stål fremfor tre
Stålskinner er rette, lette å klippe til med en platesaks og enkle å jobbe med. Derfor er det en fordel å velge stål fremfor tre, når du skal lage en ny skillevegg. I tillegg unngår du sagflis, fordi du ikke skal sage. Du trenger heller ikke å skru, fordi stålskinnene kan settes sammen med en tang.
2. Effektiv fiksertang
En fiksertang er det mest effektive verktøyet når du skal sette sammen et stålskjelett. Du presser bare ståldelene sammen i en skjøt når de sitter som de skal. Det er både raskt og enkelt. Samtidig unngår du buler i skinnene, noe du kan risikere hvis du skrur dem sammen.
3. Skjøtene mellom platene på en gipsvegg skal ikke bare sparkles
... men også styrkes med en armeringsstrimmel. Du får sterkest vegg hvis du bruker en papirstrimmel. Den stiver opp veggen bedre enn et fibernett.
4. Vippesko til gipsplater
Store gipsplater er tunge å håndtere alene, men har du en såkalt vippesko, kan du styre platen med foten mens du har hendene ledig til å holde og skru. Det er også en fordel å velge store plater, som går fra gulv til tak, da det gir mindre sparkling.
5. Bruk dybdestopp på skrumaskinen
Bruk et dybdestopp på skrumaskinen når du skrur gipsplater. Da unngår du å komme i skade for å ”gi for mye gass”, slik at skruene havner for langt inn i veggen. Skjer det, ødelegges papplaget rundt skruen, og da får den ikke ordentligt tak. I tillegg får du mer sparkelarbeid etterpå.
6. Akrylfuge demper lyd
Du kan gjøre et rom bak en skillevegg mer lydtett, hvis du legger en fuge av akrylfugemasse i kantene mellom de to gipslagene. Med en avstand på 7-8 mm til veggen, er det lettere å få plass til fugen.
7. Bruk en skarp kniv
Gipsplater skjæres til med en skarp hobbykniv - en skarp en, med kraftige blad. Du skal ha rikelig med blad, slik at du kan skifte ofte. Sørg for at du ikke skjærer for dypt, det sløver kniven uten at det er nødvendig.
8. Grov sparkelmasse til “dype” hull
Har du mye som skal sparkles, og er det “dype” hull, kan det lønne seg å begynne med en grov sparkelmasse. Bruker du bare fin masse, kan du ende opp med å sparkle mange ganger. Den grove krymper heller ikke like mye.
9. Klargjør veggen for tunge ting
Hvis du vet at det skal være noe tungt på gipsveggen din, så sett fast en 12 mm kryssfinér-plate på innsiden. Da kan den fint bære for eksempel en tung hylle.