Skift ut fugen - da holder vinduet lenger

Fugen under vinduet skal selvfølgelig være tett. Men den skal også være lagt riktig. I bunnen av vinduskarmen er det nemlig en dryppkant, som ikke skal dekkes til. Ellers risikerer du helt enkelt at vinduskarmen råtner.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
2 timer
Pris
75 kroner
Fugen har sugd fukt, fordi den er lagt helt ut til kanten på vinduskarmen.

Fugen har sugd fukt, fordi den er lagt helt ut til kanten på vinduskarmen.

Intro

Tanken var helt sikkert god nok, da mørtelfugen under vinduet ble laget: Vinduet skulle beskyttes effektivt mot regn, snø og fukt. Dessverre var det en viktig detalj som ble oversett, og det kunne ha kostet vinduet livet hvis det ikke var blitt oppdaget i tide: I bunnen av vinduet er det en not (et spor), som sørger for at vann som renner ned på karmen kan dryppe av.

Når fugen blir lagt helt ut til kanten av bunnkarmen på vinduet, så blir dryppkanten blokkert. Det betyr at det vannet som renner ned på karmen blir fanget av fugen. Fugen blir fuktig, og fukten ligger dermed helt inn mot karmen. Med tiden vil det bety at karmen råtner.

I tillegg vil frost i den fuktige fugemørtelen bety frostsprengninger – små sprekker som åpner for at enda mer fukt kan trenge inn. Det er en negativ spiral hvis det ikke gripes inn i tide, før karmen råtner.

I denne gjør det selv-veiledningen viser vi, trinn for trinn, hvordan du legger en ny fuge på den helt riktige måten.

God fornøyelse!

PROBLEM:
Den gamle mørtelfugen under vinduet ligger så langt ut, at vannet kan samle seg og trenge inn i treet. Risikoen for råte er derfor stor.

LØSNING:
Den gamle fugen fjernes, og det settes i en ny fuge av byggsilikon. Den trekkes så langt tilbake at dryppkanten under vindusrammen er fri.

Tidsforbruk

1-2 timer.

Pris

Cirka 75 kroner.

Vanskelighetsgrad

Vær forsiktig når du fjerner den gamle fugen, slik at du ikke skader vinduet eller sålbenken. I tillegg krever det litt håndlag å lage en flott, glatt fuge.

Veiledning

1

Den gamle mørtelfugen fjernes med hammer og meisel. Dette skal gjøres forsiktig, slik at du ikke kommer til å skade vinduet eller sålbenken, som nå blir mer synlige.

2

Gjør rent under vinduet, slik at alt støv fjernes fullstendig. Dette er nødvendig for at den nye fugen av byggsilikon skal kunne hefte ordentlig. Lunkent vann og en svamp fungerer fint.

3

Legg en 15 mm bakstopp av skumplast bakerst i fugen. Den runde formen sikrer at fugen får optimal elastisk form: tykk øverst og nederst, og litt tynnere på midten.

4

Lag en fuge hele veien under vinduet. Her er det brukt grå, elastisk byggsilikon, som legges i et jevnt lag. Kjøp en god silikon med lang herdetid. Da er du sikker på at den er mest mulig elastisk.

5

Fugen trykkes på plass med en fugepinne, slik at den blir jevn. La trefugepinnen stå i såpevann i et par timer før du bruker den, slik at fugemassen ikke setter seg fast på pinnen.

6

Glatt fugen med lange strøk, slik at den får en flott, jevn sluttfinish - helst like glatt og jevn som bunnkarmen. Du får best sluttresultat hvis du dypper fugepinnen ofte i såpevannet.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Akkurat nå leser andre ...