Porebetong, lettbetong, gassbetong og multiplater. Kjært barn har mange navn, men uansett hva disse pla tene av kvartsittsand, vann, kalk og sement kalles, er det i bunn og grunn det samme materialet vi snakker om. Og praktisk er det.
Platene – og det er normalt i denne formen vi møter dem – er lette å sage, bore og frese i. De er også meget lette å lime sammen og forankre i eksisterende vegger. Alle disse egenskapene gjør dem til et naturlig gjør det selv-produkt.
LES OGSÅ: Leca blokk: Slik arbeider du med Leca-blokker
Platene blir for eksempel brukt til å lage hyller og benker i bad og vaskerom fordi de er uorganiske og derfor ikke blir angrepet av sopp eller råte. Men det er mange flere muligheter. Du kan for eksempel lage vegger, buer over dører eller dusjnisjer. Om du vil, kan du kaste deg over porebetongplatene allerede i dag og prøve deg fram. Men du kan også vente litt og følge dette kurset. Da blir det litt lettere.
Dette lærer du i Gjør Det Selvs kurs om porebetong
Kurset ble første gang publisert i Gjør Det Selv i 2007. Kurset består av 4 deler fordelt over 10 sider:
- Del 1: Lær å bygge med porebetong Den er lett å bearbeide, enkel å bygge med, og den kan brukes til mye forskjellig fra vegger til baderomsinnredning. Alle kan være med.
- Del 2: Forankring i vegg Når du bygger med porebetong, må platene festes godt i veggen. Bare lim gir ikke godt nok feste.
- Del 3: Fine overflater Når du bygger med porebetong, kan du selv velge hvordan overflata skal se ut. Du kan sparkle, pusse, male, tapetsere eller kle platene med fliser. Har du gjort forarbeidet grundig, er det lett.
- Del 4: Porebetong for viderekomne Porebetong er så mye mer enn enkle hyller og snorrette vegger. Dersom du har mot til å gå i gang, kan du for eksempel lage buer over dører eller konstruere en rund dusjnisje. Det eneste du trenger - i tillegg til materialene er viten. Og den får du her.
Magasinartikkel
Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.