SLIK! Sett fast den løse pluggen igjen

Med riktige skruer og plugger, kan alt henges opp. Men noen ganger kan ting likevel gå galt. Her var pluggen boret inn i en fuge, og med årene har den løsnet. Det fikser vi raskt med et godt, gammelt snekkertriks.

Pluggen er løs: Slik setter du den fast igjen

Murfugen vil ikke tåle bevegelser og belastning. Hvis du kan, så bor i steinen i stedet.

Intro

Det er ikke alltid du er herre over hvor alle skruene skal plasseres når det henges opp ting på en vegg. Her har vi for lenge siden satt opp en håndkleholder på kjøkkenet. Den er skrudd fast med to skruer i hver ende – uheldigvis har begge skruene i den ene enden truffet en fuge.
Til å begynne med satt den veldig godt fast, men etter hvert har beslaget løsnet, og hullet rundt pluggen er så stort at det ikke lenger kan sitte noe fast i den.

Dropp pluggen

En murfuge er ikke tilstrekkelig hard til å kunne tåle de bevegelsene som oppstår hver gang noen skal bruke et håndkle eller noe annet som henger på holderen. Etter hvert vil derfor selv den beste plugg løsne. Det samme kan skje hvis du ikke har vært tilstrekkelig nøye med å støvsuge hullet etter at du har boret det, før pluggen ble satt inn.

Her løser vi problemet på den gode, gammeldagse måten. Det er faktisk ofte enklere enn å skulle finne en ny og bedre plugg, og satse på at gjenoppsettingen vil lykkes med de samme skruene. En liten treplugg og litt lim er faktisk alt du trenger å bruke.

Dette skal du bruke

  • Håndsag
  • Stemjern
  • Hammer
  • Lim

Veiledning

1

Finn et vilkårlig trestykke. Det er fullstendig likegyldig hva du velger. Stikk en blyant inn i hullet for å finne ut hvor lang den nye trepluggen skal være. Lag den minst 5 mm kortere enn dybden på hullet.

2

Finn et skarpt stemjern. Bruk stemjernet til å kløyve ut en bit som du skal lage pluggen av.

3

Spikk pluggen med stemjernet. Denne pluggen skal bankes inn i en porøs fuge som vil gi seg litt, så den kan fint lages 3-4 mm tykkere enn diameteren på hullet. Lag en spiss på pluggen, slik at den letter finner veien inn i hullet. Passer den ikke med en gang, tilpasser du den bare. Det er viktig at stemjernet er skarpt – spesielt når du bearbeider så små emner.

4

Legg litt trelim på den nye trepluggen, og fordel limet med en liten pensel, alternativt bruker du bare fingeren.

5

Trykk den tynne enden av pluggen inn i hullet, og bank den til bunns med hammeren. Har du laget pluggen litt for lang, kapper du enden med stemjernet.

6

Skru på beslaget igjen. Du trenger ikke å vente til limet er tørt. Når skruen blir skrudd inn i pluggen, utvider den seg og kommer til å sitte urokkelig fast.

Video

TEKNIKK: Gipsplugger til tunge oppheng

Hulromsplugger sørger for ekstra stor bæreevne

TEKNIKK: Gipsplugger til lette oppheng

Fås både med og uten selvskjærende gjenger

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...