Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Lodding av takrenner er enkelt og smart

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Om sinktakrennen er blitt utett, er det på tide å få den lappet. Tetting av sinktakrenner foregår ved at de loddes, og selv om det kanskje høres ut som en oppgave for en blikkenslager – kan du uten problemer stå for loddingen av takrennene selv.

Intro

Takrenner i sink holder lenge, men ikke evig. Med tiden kan de tæres ned, og da må de repareres. Lodding av takrenner er en relativt ukomplisert affære, men det krever en liten smule øvelse og det rette grepet.

Takrennene “limes”

Lodding er en teknikk hvor du faktisk limer to metalldeler sammen med et annet smeltet metall. Ved lodding av takrenner er det to stykker sink som kobles sammen med loddetinn, som er en legering av tinn, sølv og kobber.

Sink og loddetinn smelter ikke fullstendig sammen, fordi de har forskjellige smeltepunkt. Men når sinken varmes opp skikkelig, vil det smeltede loddetinnet trenge seg inn i sinkoverflaten og danne en sterk forbindelse som holder i mange år. På den måten oppnår du en perfekt tetting på sinktakrennene.

Spesialverktøy kreves

Ved lodding av takrenner må du bruke noe verktøy som du kanskje ikke har fra før. Du vil blant annet få bruk for en gassbrenner, en såkalt loddebolt, og selvfølgelig loddetinnet som tetter takrennene.

Det koster kanskje litt å investere i loddebolt og gassbrenner, men det er bare småtteri sammenlignet med prisen på nye takrenner. Du må også investere i loddevann og en salmiakkstein som skal rense loddebolten.

Øv deg litt først

Om dette er første gangen du skal lodde takrenner, er det en god ide å øve seg litt på et par biter med sink før du setter i gang med tettingsarbeidet.

Veiledning

Slik gjør du ...

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang tilgang til å lese dette avsnittet

1

Begynn med å pensle loddevann på flatene som skal loddes. Loddevann er sinkstumper oppløst i saltsyre. Det renser sinkoverflatene, så de kan få forbindelse med det smeltede loddetinnet.

2

Kjør loddebolten på en salmiakk­ stein når du har varmet bolten i gassflammen noen minutter. Salmiakk-steinen renser kobberhodet før du setter det i kontakt med loddetinnet.

3

Hold loddebolten mot sinken, der du skal begynne loddingen. Dette gjør du for å varme opp sinken før du setter på loddetinnet. Klem deretter av en halv centimeter loddetinn med loddebolten.

4

Trekk ut loddetinnet med lodde­ bolten. Kolben skal ligge på begge emnene, og tinnet skal flyte inn mellom de to delene. Sjekk at det kommer ut litt tinn på baksiden, slik at du får en helt tett skjøt.

5

Fortsett loddingen langs hele skjøten, også fra motsatt side, og husk å overlappe et par centimeter der du akkurat har loddet, slik at du er helt sikker på at tinnet smelter sammen.

6

Vask loddevannet grundig av med vann. Ellers fortsetter det å etse sinken, slik at du risikerer å få en ny utetthet ved siden av den gamle.

Materialer

Du skal bruke ...

... litt spesialutustyr for å kunne lage en holdbar lodding. Bruk en loddebolt eller en elektrisk loddekolbe, men ikke en av de små til elektronikk. Den klarer ikke å gi varme nok til sinken, med en dårlig lodding som resultat.

Salmiakksteinen bruker du til å rense loddebolten, før du setter den i kontakt med loddetinnet.

Pris: cirka 30 kroner.

En gassbrenner varmer opp loddebolten.

Pris: cirka 500 kroner.

Loddevann renser sinken, så den kan smelte sammen med loddetinnet.

Pris: cirka 100 kroner.

Loddetinn kjøpes i stenger eller på rull. Det inneholder tinn, sølv og kobber, og brukes til å lime sammen metallet med.

Pris: ca 50 kroner for en rull.

Loddebolt. Hodet, som er av kobber fordi det holder lenge på varmen, brukes til å smelte loddetinnet.

Pris: cirka 500 kroner.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake