Gjør Det Selv-kurs om byggbeslag

Du sparer tid når du skjøter bjelker med byggbeslag. Og det går ikke ut over stabiliteten - faktisk er resultatet ofte mer solid. I hvert fall hvis man ikke er utlært tømrer. Lær hvilke beslag du skal bruke - og hvordan de brukes.

Det finnes ikke noe som er så gøy som å gjøre noe på halve tiden. Spesielt hvis det ikke går ut over kvaliteten på arbeidet. Med byggbeslag vil du kunne spare mer enn halvparten av den tiden det egentlig tar å skjøte bjelker på den gammeldagse, tradisjonelle måten med tappskjøter, bladskjøter, franske låser og så videre.

Vi har vært en tur rundt i byggmarkedene og plukket ut en masse byggbeslag, som vi vil demonstrere bruken av i dette kurset. De fleste av beslagene kjenner du sikkert allerede, andre har kanskje fått deg til å tenke over hva de skal brukes til.

LES OGSÅ: Vinkelbeslag: Bygg med vinkelbeslag

Bruk beslagene riktig

Felles for alle beslagene er at det er noen regler for montering, som dels sikrer at beslagene yter optimalt, og dels sikrer at du ikke ved et uhell kommer til at oppnå motsatt effekt, nemlig at du svekker konstruksjonen din.

Det er f.eks. en utbredt misforståelse, at alle hullene i en hullplate skal fylles ut med spiker. Alle skal ikke fylles, da kan du risikere at treet sprekker i enden, dermed holder ikke spikrene fast lenger. Dette har faktisk vært årsaken til kjedelige byggfeil.

Disse reglene, og flere til, vil vi gjennomgå i kurset, samtidig med at vi viser en masse praktiske øvelser, der du får mulighet til å skjøte alt fra takstoler til et uthus, til to biter rundtømmer. Du kommer også til å reise en stolpe på en bunnsvill, og støtte opp med vinkelbeslag. På samme måte skal du forlenge en sperre med et gerberbeslag.

Dette lærer du i Gjør Det Selvs kurs om byggbeslag

Kurset ble første gang publisert i Gjør Det Selv i 2010. Kurset består av 6 deler fordelt over 22 sider:

  • Del 1: Bygg med beslag Du sparer tid når du skjøter bjelker med byggbeslag. Og det går ikke ut over stabiliteten - faktisk er resultatet ofte mer solid. I hvert fall hvis man ikke er utlært tømrer. Lær hvilke beslag du skal bruke - og hvordan de brukes.
  • Del 2: Vinkelbeslag De beslagene vi viser i denne leksjonen er kjent for de fleste, og vi bruker dem flittig. Men de skal brukes riktig slik at tilbygget eller carporten ikke en dag bikker over.
  • Del 3: Bjelkesko Lag sterke konstruksjonsskjøter uten å bruke tid på å lage omstendelige tapp- eller bladskjøter. Bjelkesko gjør livet mye enklere.
  • Del 4: Stolpesko Med stolpesko kan du understøtte stolper, hageskur og treterrasser så de holder mye lenger. Så løft stolpene opp fra bakken, og unngå at de råtner opp på grunn av fukt. Og skal en stolpe en vakker dag skiftes ut, kan det gjøres uten en vanskelig utgraving.
  • Del 5: Spesielle beslag Byggbeslag er mer enn bare vinkler og stolpesko. Se hvor og hvordan du bruker noen av de mer spesielle.
  • Del 6: Beslag til vindavstiving Bygger du et tak med sperrer og uten fast undertak, skal du huske vindavstiving, så taket ikke velter.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tømrer