Intro
Tappens tykkelse
Fingerskjøtene kan lages i alle mulige størrelser. I dette tilfellet er både tappen og noten 3 mm, fordi sagbladet på sirkelsagen er 3 mm.
Hvis du gjerne vil ha større avstand mellom tapp og not, kan det gjøres manuelt med et stemjern. Du kan også lage deg en fresemal og klare det med overfresen.
Hvis du vil holde deg til bordsirkelsagen, kan det løses ved å montere et tykkere sagblad på sagen.
Veiledning
01
Lag en mal
4
Trinn
Det er malen som er hemmeligheten ved denne måten å lage fingerskjøter på. Selve oppbyggingen er ikke komplisert - den består bare av to bordbiter (A og B) og et stykke kryssfinér.
Det som er aller viktigst, er at malen skal være 100 % vinkelrett på sagbladet. Er den ikke det, blir samtlige tapper skjeve, og det samme blir selve skuffen.
Den lille styretappen er et stykke kryssfinér som er skåret ned til 3 mm. Alternativt kan du bruke en plastkloss i den riktige dimensjonen.
Malen består av to bordbiter (A og B) på 25 x 125 mm. Endene (A + B) skal kappes i 90 grader og skrus sammen. På den ene delen (B) av malen er det skrudd på et stykke kryssfinér for å gi et stabilt underlag når tappene skal sages ut. I tillegg er det limt fast en liten styretapp (på 3 x 10 mm) i bunnen av kryssfinérplaten.
Den lille tappen (C) er 3 mm bred - akkurat samme tykkelse som sagbladet på bordsirkelsagen. Den trenger ikke å være større enn 3 x 10 x 30 mm.
Legg først malen helt inn til anlegget til sagen. Deretter justeres avstanden mellom sagbladet og styretappen (C) ved å flytte på anlegget.
02
Sag ut tappene
6
Trinn
Når malen og sagen er stilt inn, er det ikke vanskelig å sage ut tappene. Du må dog sørge for å begynne riktig på de to forskjellige delene, slik at du er sikker på at tappene “overlapper” hverandre.
Det gjelder å starte med et tapphull i den ene delen og en tapp i den andre.
Skjæredybden avgjøres av tykkelsen på materialet som brukes til skuffens sider. Her heves sagbladet 20 mm, fordi skuffens sider er 20 mm.
Støt bordet (E) helt inn mot styretappen, og før hele malen mot sagbladet. Dermed dannes den første tappen og det første tapphullet. Malen skal holdes tett mot anlegget når det sages.
Sikkerhetsskjermen er demontert for å vise fremgangsmåten.
Fremgangsmåten gjentas. Sørg for å holde skuffedelen helt rett når du sager. Selv den minste skjevhet blir synlig til slutt.
Når den andre delen (F) av skuffen skal sages ut, begynner vi annerledes. Her startes det med et tapphul i stedet for en tapp.
Press det første tapphullet helt inn mot styretappen, og sag igjen. Dermed dannes den første tappen.
03
Monter skuffen
6
Trinn
Før skuffen kan settes sammen, skal det lages en utfresing til skuffens bunnplate. Utfresingen skal matche tykkelsen på bunnplaten - i dette tilfellet har vi valgt en plate på 8 mm.
Når sporet freses, er det viktig at det ikke freses ut i tappene, fordi bunnplaten da vil bli synlig etter at skuffen er satt sammen.
Begynn med å prøvemontere skuffen uten lim, slik at du er sikker på at alle deler passer. Til slutt limes ALLE flater som skal settes sammen, og skuffen settes under press ved hjelp av tvinger eller spenne stropper.
Når tappene i begge ender er skåret ut, freses det et spor til bunnplaten til skuffen. I dette tilfellet med et 8 mm notfresestål. Fres sporet i alle fire deler før skuffen settes sammen.
Hvis overkantene er litt forskjøvet, kan det utlignes på bordsirkelsagen eller med en høvel senere.
Når fresearbeidet er ferdig, kan skuffen settes sammen. Begynn med å prøvemontere alt uten lim. Påfør deretter et tynt lag lim i sammenføyningene med en pensel.
Bunplaten (G) trykkes i etter at det første hjørnet er satt sammen. Husk at det også skal påføres et tynt lag lim i noten som er freset ut til bunnplaten.
Tidsforbruk
Cirka 2 timer.
Pris
Regn med cirka 200 kroner per skuff i furu. Andre materialer kan selvsagt også brukes.
Vanskelighetsgrad
Når styretappen først er på plass, er det ingen sak å lage disse fingerskjøtene.