Flott og solid treskjøt

Den såkalte trippelskjøten er en forholdsvis enkel skjøt, men det hindrer den ikke i å fremstå som meget eksklusiv. Og ikke nok med det: Den er også bunnsolid. Vi viser deg hvor langt du kan komme med en finérsag, et strekmål og et stemjern.

Vanskelighetsgrad
Tidsforbruk
4 timer
Pris
500 kroner

Intro

Det kan være vanskelig å bestemme seg for hvilken treskjøt du skal kaste deg over som den neste. Internett bugner av imponerende og komplekse treskjøter, som ofte krever profesjonelt snekkerverktøy for å lage.

Prøver du deg derimot på en trippelskjøt, kan du lage en både flott og solid sammenføyning med bare en finérsag, et strekmål og et stemjern i verktøykassen. Konstruksjonen er enkel og ikke minst opplagt hvis du for eksempel skal lage et understell til et spisebord. Men husk: det krever presisjon å få skjøten til å bli helt tett.

Veiledning

01
Mål opp og skjær ut i den mørke listen 8 Trinn

Når du jobber med treskjøter, er oppmålingen altavgjørende for resultatet. Vi begynner med å måle opp og skjære ut i den mørke listen, slik at toppen kommer til å se ut som fire søyler.

1

Merk opp på alle fire sider av listene (A, B og C). Vi merker opp 5,5 cm fra toppen. Det passer med at vi kan bruke en av listenes tykkelse som mal.

Vi har beiset den ene listen, slik at skjøten trer tydeligere frem.

2

Juster strekmålet til 18 mm, og hold det inn mot siden av den mørke listen (A) mens du lager en strek med en spiss blyant.

3

Forleng streken på siden av emnet hele veien ned til den vannrette markeringen.

Ved å bruke et strekmål, kan vi måle like langt inn på emnet fra alle sider.

4

Når du er ferdig med å streke opp, skal listen (A) være inndelt i ni “søyler”. Skjær deretter langs strekene med finérsagen, slik at “søylene” skilles fra hverandre.

5

Ikke skjær helt ned til den vannrette markeringen. Vi foretrekker nemlig å file det siste stykket. Da er vi sikre på at vi ikke kommer lenger ned enn til den vannrette streken.

6

Skjær et par spor i den delen av treet som skal stemmes ut. Jo flere spor, desto enklere blir det å stemme ut. Men pass på at du ikke sager utenfor strekene.

7

Spenn fast listen og stem ut det midterste krysset til bare de fire “hjørnesøylene” står igjen.

8

Fil bunnen av utstemmingen, slik at den kommer i nivå med den vannrette markeringen. Eventuelle ujevnheter kan også fjernes med filen.

02
Mål opp og skjær ut til “nebbene” i de identiske lyse listen 4 Trinn

De lyse listene skjæres ut, slik at de ser ut som et nebb. Det er viktig å skjære helt rett. Blir tappen i midten for smal, vil hele skjøten nemlig “gape”.

1

Merk opp med strekmålet. Det skal fortsatt stå på 1,8 cm. Del opp listen (B) i tre “skiver”, og sett et kryss på de ytterste, slik at du ikke er i tvil om hva som skal skjæres vekk.

2

Skjær av de to ytterste “skivene”, slik at det kun er den midterste tappen som står igjen. Sørg for at alle kanter er helt jevne.

3

Press listen (B) på plass i den beisede listen (A), og merk opp 2,75 cm nede på tappen, noe som tilsvarer halvveis.

De to lyse listene skal være helt identiske for at skjøten skal bli tett.

4

Skjær og stem ut den markerte delen på den lyse listen (B). Gå over den med ei fil, slik at alle flater er pene og rette. Pass på at du ikke avrunder kantene. Gjenta hele prosessen også med den siste listen (C).

03
Sett skjøten sammen 2 Trinn

1

Trykk den ene lyse listen (B) fast i den mørke med “nebbet” pekende opp. Legg eventuelt en kloss under den andre enden av det vannrette emnet, slik at det ikke risikerer å vri for mye i skjøten.

2

Trykk fast det tredje emnet med “nebbet” ned, og nyt din første trippelskjøt

Materialer

• En furulist på 55 x 55 mm
• Beis

Spesialverktøy

• Strekmål
• Stemjern
• Finérsag
• Fil

Tidsforbruk

3-4 timer.

Pris

Cirka 500 kroner

Vanskelighetsgrad

For å få en sammenføyning som er helt tett, skal du være nøyaktig med oppmålingen og passe på at du sager helt rett.

Tegning

De to “nebbene” går inn i og låser hverandre, slik at skjøten blir bunnsolid.

Sammenføyningen er opplagt å bruke hvis du for eksempel skal bygge et understell til et bord – uten skruer og beslag.

Tips & Triks

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tømrer