Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gjør Det Selv-kurs om hjørneskjøter

Skriv ut Lagre artikkel

Rammer, kasser, benkeplater og lister har i alle fall en ting felles: De skal føyes sammen i hjørnene. Men det er ikke likegyldig hvordan du gjør det. Her kan du lære hvordan du lager de beste hjørnesammenføyningene.

En hjørnesammenføyning skal først og fremst være så sterk at den kan holde til formålet. Ei billedramme trenger selvsagt ikke å kunne holde på langt nær så mye som ei bokkasse – derfor er det også forskjell på hvilken sammenføyning du skal bruke. Hvordan sammenføyningen ser ut, spiller naturligvis også en rolle.

Spikerbeslag og gullrammer hører ikke sammen, og har du ofret dyrt tre på ei bokkasse, skal den heller ikke bare bankes sammen i all hast – du skal bruke tid og omtanke slik at det ene svarer til det andre.

I dette kurset viser vi en rekke ulike måter du kan lage enkle eller vanskelige, raske eller fine hjørnesammenføyninger på. Vi viser ikke ferdige gjenstander, men viser teknikken bak de ulike hjørnesammenføyningene trinn for trinn.

Dettet lærer du i Gjør Det Selvs kurs om hjørneskjøter

Kurset ble første gang publisert i Gjør Det Selv i 2008. Kurset består av 5 deler fordelt over 14 sider:

 • Del 1: Slik lager du hjørnene Rammer, kasser, benkeplater og lister har i alle fall en ting felles: De skal føyes sammen i hjørnene. Men det er ikke likegyldig hvordan du gjør det. Her kan du lære hvordan du lager de beste hjørnesammenføyningene.
 • Del 2: Enkelt med skruer og lim Dersom sammenføyningen likevel skal sparkles og males, er det ikke sikkert at du trenger å bruke tid på kunstferdige alternativer. Bare sammenføyningen holder til formålet.
 • Del 3: Skjulte sammenføyninger I denne leksjonen monterer vi hjørner med plugger. Både de kjente runde pluggene og de spesielle, flate som også kalles fisk eller lamellkjeks.
 • Del 4: Godt synlige sammenføyninger I stedet for å skjule sammenføyningene ønsker vi i denne leksjonen å framheve hjørnene med synlige propper, gjennomgående plugger og sinking med rette tapper.
 • Del 5: Hyller og benkeplater Hyller, benkeplater og bardisker som føyes sammen i gjæring i et hjørne, er fine. Med riktig verktøy kan du selv utføre disse profesjonelle sammenføyningene.

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.

Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis

password_reset.form.password_is_changed

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Artikkel (abonnement): Gjør Det Selv-kurs om hjørneskjøter
Total pris: 149 kr
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun kr 29
  • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
  • Du kan si opp abonnementet når som helst.
  • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake