Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gjør Det Selv-kurs om hjørneskjøter

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Rammer, kasser, benkeplater og lister har i alle fall en ting felles: De skal føyes sammen i hjørnene. Men det er ikke likegyldig hvordan du gjør det. Her kan du lære hvordan du lager de beste hjørnesammenføyningene.

En hjørnesammenføyning skal først og fremst være så sterk at den kan holde til formålet. Ei billedramme trenger selvsagt ikke å kunne holde på langt nær så mye som ei bokkasse – derfor er det også forskjell på hvilken sammenføyning du skal bruke. Hvordan sammenføyningen ser ut, spiller naturligvis også en rolle.

Spikerbeslag og gullrammer hører ikke sammen, og har du ofret dyrt tre på ei bokkasse, skal den heller ikke bare bankes sammen i all hast – du skal bruke tid og omtanke slik at det ene svarer til det andre.

I dette kurset viser vi en rekke ulike måter du kan lage enkle eller vanskelige, raske eller fine hjørnesammenføyninger på. Vi viser ikke ferdige gjenstander, men viser teknikken bak de ulike hjørnesammenføyningene trinn for trinn.

Dettet lærer du i Gjør Det Selvs kurs om hjørneskjøter

Kurset ble første gang publisert i Gjør Det Selv i 2008. Kurset består av 5 deler fordelt over 14 sider:

  • Del 1: Slik lager du hjørnene Rammer, kasser, benkeplater og lister har i alle fall en ting felles: De skal føyes sammen i hjørnene. Men det er ikke likegyldig hvordan du gjør det. Her kan du lære hvordan du lager de beste hjørnesammenføyningene.
  • Del 2: Enkelt med skruer og lim Dersom sammenføyningen likevel skal sparkles og males, er det ikke sikkert at du trenger å bruke tid på kunstferdige alternativer. Bare sammenføyningen holder til formålet.
  • Del 3: Skjulte sammenføyninger I denne leksjonen monterer vi hjørner med plugger. Både de kjente runde pluggene og de spesielle, flate som også kalles fisk eller lamellkjeks.
  • Del 4: Godt synlige sammenføyninger I stedet for å skjule sammenføyningene ønsker vi i denne leksjonen å framheve hjørnene med synlige propper, gjennomgående plugger og sinking med rette tapper.
  • Del 5: Hyller og benkeplater Hyller, benkeplater og bardisker som føyes sammen i gjæring i et hjørne, er fine. Med riktig verktøy kan du selv utføre disse profesjonelle sammenføyningene.

Magasinartikkel

Last ned magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake