Plateskjøt med flatplugger

Presise og tette skjøter av to plater er en krevende oppgave. Men en lamellfres og flatplugger gjør jobben enklere.

Med en lamellfres og flatplugger kan du skjøte to platestykker kant mot kant, uten at skjøten blir synlig etterpå.

Intro

Det kan noen ganger være nødvendig å skjøte platestykker kant mot kant, for eksempel når benke platen er skråskjært, eller når blomsterbrettet under vinduet er smalere enn selve lysåpningen. Skjøten skal være sterk og usynlig, så det er en nøyaktig og sterk skjøt som kreves. Tradisjonelle runde plugger kan gjøre jobben, men de er kronglete å felle inn, og det er vanskelig å få det nøyaktig.

Flatplugger kan felles inn i platekanten med stor nøyaktighet ved hjelp av en genial flatpluggfres - eller en lamellfres, som den helst kalles. De siste årene har slike maskiner falt i pris, slik at du får kjøpt en i en god kvalitet for bare noen hundrelapper.

LES OGSÅ: Bli ekspert på lamellfresen på 5 minutter

Veiledning

01
Slik gjør du 9 Trinn

1

Slå ned fresens høydeanlegg. Det justeres til 90 grader og brukes som styreflate ved innfresingen.

2

Juster innfresingshøyden. Her freser vi flatpluggen inn midt i platekanten. Du trenger ikke å treffe midten 100 prosent nøyaktig, men innfresingshøyden må være den samme i begge platekantene.

Sett et merke på platen, slik at du vet hvilken side som er opp på alle platene.

3

Juster innfresingsdybden. Alle fabrikater av flatpluggfreser kan minimum justeres til innfresingsdybden til de tre gjengse størrelsene 0, 10 og 20. Her velger vi flatplugger størrelse 20.

4

Sett streker på tvers av de to platestykkene. Med platene kant mot kant markerer du plasseringen av pluggene per 20-25 cm inn over begge platene, slik at utfresingene ender nøyaktig ut for hverandre.

Har du flere platermed mange innfresinger, bør du gi innfresingene nummer eller bokstaver.

5

Plasser fresens midtmarkering nøyaktig ut for streken. Start fresen, og press bladet fram. Bladet glir automatisk inn i maskinen når presset slippes opp igjen. Fres slisser i begge platene.

6

Legg rikelig med snekkerlim i slissene. Du kan kjøpe en beholder med en stuss (som på bildet) i et byggvarehus, eller du kan presse ned limet med en fyrstikk.

7

Legg rikelig med lim på platekantene. Du skal legge på så mye lim at det presses ut når platene skjøtes.

8

Sett pluggene i de freste slissene. Det er enklest å skjøte platene hvis flatpluggen er sentrert i sporet. Nå kan de to platene presses sammen.

9

Press pluggene inn i den motsatte platekanten, og spenn sammen med skrutvinger til limet pipler ut. De to platekantene ligger helt i nivå med hverandre. Skjøten blir helt usynlig etter litt lett sliping.

Tørk vekk overskytende lim med en klut før det tørker.

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tømrer