Svalehaleskjøt

STYRKE: Formen på tappene gir skjøten en stor trekkstyrke. Skruer og beslag er overflødige – det er kun litt lim som skal til.

HULLDELEN – OPPMERKING OG UTSTEMMING

En svalehaleskjøt består av en hulldel og en tappdel. Antallet svalehaler måles opp fra midten av platen og til begge sider. Som en tommelfingerregel heter det at du får penest resultat hvis toppen på tappene er like bred som emnet er tykt. Bunnen på tappen skal være halvparten så bred som toppen.

De to ytterste tappene på emnet skal være minst halvparten så brede som de øvrige – gjerne litt mer. Vinkelen på tappen skal være rundt 15 grader, ikke under.

Når du måler opp, lønner det seg å starte med hulldelen. Når den er saget og stemt ut, kan den brukes til å streke nøyaktig opp på tappdelen.

LES OGSÅ: Flotte treskjøter uten beslag

Nødvendig verktøy

Strekmålet (1) er smart til parallell oppstreking langs en kant. De fås fra cirka 150 kroner, og selv om de har samme formål, kan de se veldig forskjellige ut. Skarpe stemjern (2) er et krav. Bruk heller en smal utgave, som enklere kommer til på smale steder.

Det er også bruk for en smygvinkel (3) til å merke opp de skrå snittene med. Den kan låses i en bestemt vinkel, så vinkelen kan overføres til flere emner. Endelig er en fintannet sag (finérsag) (4) nødvendig til et snitt uten flisete kanter.

Svalehaleskjøt: Verktøy
  1. Strekmål
  2. Stemjern
  3. Smygvinkel
  4. Fintannet sag