Intro
Veiledning
01
Fingerskjøter
3
Trinn
Fingerskjøten er den enkleste av de tre skjøtene. Både å lage og som prinsipp - og den minner ganske riktig om flettede fingre.
Fingrene kan ikke bevege seg på tvers, og selv om skjøten ikke er like sterk overfor trekk som svalehalesinker, sikrer fingerskjøten en stor limflate som gir skjøten stor styrke. Den brukes ofte til verktøykasser i kryssfinér av bjørk, i den eksklusive enden av skalaen.
Vi begynner med denne skjøten, selv om du må kjøpe en ekstra mal til anlegget for å lage den. Fingerskjøtene er nemlig veldig enkle å frese. De to kantene som skal flettes inn i hverandre, spennes opp samlet og freses samtidig.
Med malen til 8 mm fingerskjøter, kan emnetykkelsen være fra 8 til 15 mm. Fresedybden settes til tykkelsen på sidene, pluss tykkelsen til streken fra blyanten.
Begge sider spennes opp loddrett bak fronttvingen (F). De forskyves til hver side, der de styres av stoppluggene (B). For å unngå fliser legges et mothold (M) bak.
Spenn fast malen (S), slik at de siste tappene i sidene blir like brede. Sett fresedybden til oppstrekingen, og fres mens kopiringen føres rundt i malen.
02
Halvskjulte svalehaler
9
Trinn
Halvskjulte svalehaler - eller halvfordekte, som snekkeren kaller dem - er sinkfresejiggens standardkompetanse. Det er den klassiske skjøten i fronten på skuffer fra den tiden det var spesielt bra at snekkeren kunne utnytte svalehalenes styrke uten å vise dem på forsiden. I våre anlegg er disse kompliserte tappene like enkle å lage som fingerskjøtene. Og det runde avtrykket på fresestålet forsvinner når sidene skyves sammen.
Standardmalen til 12,7 mm halvfordekte svalehaler, passer til side tykkelser fra 12 til 20 mm. Du kan sette sammen rammer eller skuffer, der det bare er plass til to-tre tapper, og kasser med opp til 30 cm lange skjøter.
Fresedybden justeres nøyaktig, når du har satt kopiring og fresestål i maskinen. Treffer du bare litt feil, blir sammenføyningen for stram eller for løs.
Legg den vannrette siden under topptvingen (T) i jiggen. Press den til venstre mot stoppluggen (B). Legg den med markeringen opp. Spenn tvingen lett.
Legg den loddrette siden under fronttvingen (F) med merket B1 ut. Press den til venstre mot stoppluggen (S). Spenn til når sidene ligger nøyaktig i nivå.
Malen (S) legges over de to sidene og spennes fast. Sørg for at de ytterste tappene er like brede i begge ender.
Nå kan du begynne å frese. Sinkfresestålet, med sine 104 grader skrå sider, skal bare føres rett sidelengs inn i treet, så dybden må være låst fra start.
Vi freser fra høyre mot venstre for å unngå at treet fliser seg opp. Det strider mot gammel lærdom, men er det beste. Fres et par ganger, til gradkanten er fri.
De neste to hjørnene spennes opp. Her dyttes de ut mot pluggene til høyre. Følg markeringene og veiledningen. Etter fire runder er kassen klar for montering.
03
Gjennomgående svalehaler
8
Trinn
Den skikkelige klassikeren, er gjennomgående svalehaler, som synes på begge sider av sammenføyningen. For møbelsnekkeren er de enklere enn de halvfordekte svalehalene, men i sinkfresejiggen er de litt mer kompliserte og krever både et notfresestål og et sinkfresestål med hver sin kopiring. Malen til de gjennomgående svalehalene har derfor også to forskjellige mønstre, og oppgaven krever ikke fire, men åtte arbeidsomganger.
De to sidene med tapphull, f.eks. endestykkene på bokkassen, freses med notfresestålet i den siden av malen som har skrå innsnitt. De to andre sidene, toppen og bunnen på kassen, freses med sinkfrese-stålet etter at malen er snudd med de likesidede innsnittene fremover. Dette settet kan frese i emnetykkelser på mellom 8 og 17 mm.
Malen (S) spennes fast med de skrå innsnittene fremover, klar til å frese hull. Siden spennes loddrett opp, og bak den et mothold (M) for å unngå fliser.
De brune stoppluggene monteres i venstre og høyre side av jiggen, klar til å styre de diagonalt motsvarende hjørnene på plass, slik at de passer til hverandre.
For å unngå oppflising, kan du risse i oppstrekingen, der fresestålet er dypest. Dybden skal tilsvare tykkelsen på siden pluss maksimalt en blyantstrek.
Med notstålet freses tapphullene ved å la kopiringen følge kanten på malen. Vi har fordelt tapphullene slik at det er gods til en tapp i begge sider.
Når tapphullene er klare, snur vi malen. På overfresen skifter vi kopiringen og fresestålet. Nå skal vi nemlig bruke sinkfresestålet.
Dybden på sinkfresestålet justeres med hjelp av motholdet vi freste inn i med notfresestålet. Sjekk også etter oppstrekingen av tykkelsen.
Tappene freses med sinkfresestålet på samme vis som ved de halvfordekte svalehalene: loddrett oppspent mot mothold, først til venstre, så til høyre.
Materialer
Til fingerskjøter skal du bruke en 11,1 mm kopiring og et 8 mm notfresestål.
Til de halvskjulte svalehalene skal du bruke en 15,8 mm kopiring med et 12,7 mm sinkfresestål.
De ekte svalehalene krever to fresesett: en 11,1 mm kopiring med et 8 mm notfresestål, og en 15,8 mm kopiring med et 12,7 mm sinkefresestål.