Sterk skjøt med tapp & kile

En tappskjøt med kile er like rørende enkel som den er utholdende og sterk – og like genial som den er gammel.

Intro

Verdens mest utbredte treskjøt må være tappskjøten - og det med god grunn. I flere tusen år har den holdt sammen grovt tilhogde bjelker i bindingsverk i store trebygg, den har holdt sammen spantene i store trebåter på alle verdens hav, og den har holdt sammen enklere og mindre snekkerarbeid i forskjellige typer møbler og interiør.

Formen varierer, men prinsippet er det samme: en utskåret tapp passer inn i et utstemt tapphull, slik at delene bare kan bevege seg i én retning. Tappen sikres med lim - eller enda bedre, og det er den teknikken vi viser her: ved både å lime og sette inn kiler, som spenner ut tappen i hullet.

For det meste opptrer tappskjøter med den ytterste diskresjon, men iblant stikker tappen frem nesen. I stedet for å la tappen stoppe inne i hullet, kan hull og tapp føres helt gjennom og ut på den andre siden. Når du gjør det, kan du med hjelp av en eller to kiler gjøre skjøten sterkere. Samtidig blir tappen en pen dekorasjon og et synlig tegn på godt håndverk.

Veiledning

01
Tappen sages ut i bordbeinet 3 Trinn

Her setter vi bein på et relativt tungt bord: 70 x 70 mm bein i en 40 mm tykk bordplate med en gjennomgående tapp, forsterket med kiler.

Prinsippet er selvsagt det samme hvis du bruker spinklere materialer.

Til oppgaven skal du bruke et stemjern med skarp egg, en fintannet håndsag og en tømrervinkel. Du skal også bruke skrutvinger til å holde fast emnene mens du jobber med dem.

1

Tappen strekes opp og sages fra enden. Bordet er 4 cm tykt, så vi måler 4,2 cm ned fra oversiden på beinet, og streker opp rundt det. Deretter sager vi ut fire loddrette snitt.

2

Tappen sages ut på alle sider. Selv om det ikke vil synes, passer vi på ikke å sage for dypt, så tappen svekkes. Tappen vil stikke litt opp over bord platen når delene settes sammen.

3

Kilesporene sages. Vi sager to parallelle spor loddrett ned til tappbunnen. Du kan lage spor og kiler bredere enn et sagspor, hvis du vil fremheve kilene ytterligere.

02
Taphullet stemmes ut i bordplaten 3 Trinn

1

Tapphullet strekes opp og risses ut. Det bør ikke sitte for tett på kantene, fordi platen da kan sprekke når kilene slås inn. Strek opp tapphullet, og riss ut med stemjernet.

2

Tapphullet stemmes ut fra oversiden på platen. Slå først loddrett ned på tvers av årene med den flate siden på stemjernet ut mot streken. Fjern bare litt om gangen.

3

Rens hull og tapp ved å skjære sidene glatte med stemjernet uten å slå på det. Prøv å sette sammen delene jevnlig, slik at du bare fjerner det som kreves.

03
Bordplate og bein settes sammen 3 Trinn

1

Tappen slås inn i tapphullet, smurt godt inn med trelim. Brystkantene på tappen skal ligge tett inn mot undersiden av platen. Beinet skal være vinkelrett på bordplaten.

2

Kilene slås inn i sporene i lim. De er like lange som tappen, spissen har nesten samme bredde som sporet, og den skrå vinkelen er liten, så kilene kan slås langt ned.

3

Tappen skjæres og slipes ned med stadig finere slipepapir. Gir du bordet olje eller lakk, vil du fremheve tappen ytterligere - og det er ingen grunn til å skjule den.

Tegning

Magasinartikkel

Last ned artikkelen i PDF-format, slik den opprinneligt ble vist i magasinutgaven til Gjør Det Selv.

    Akkurat nå leser andre ...

    Mer fra kategorien Tømrer