Slik lager du en bladskjøt av tre

STYRKE: På en bladskjøt skjæres halvparten av de to treemnene vekk. Dermed fordobles limflaten, noe som gjør sammenføyningen ekstra solid.

En bladskjøt kan brukes på alle steder der to treemner krysser hverandre. Det er likegyldig om det er snakk om små lekter til terrasserekkverket eller kraftige bjelker til uteboden. Skjøten er ikke bare flott snekkerarbeid. De store limflatene gjør den vesentlig sterkere enn den ville blitt om to emner bare skrus sammen eller settes sammen med byggbeslag.

LES OGSÅ: Dreiebenk – trenerdens beste leketøy

Oppmåling og markering

Det viktigste du skal være oppmerksom på når du lager en bladskjøt, er at du må være veldig nøyaktig med både oppmåling og opptegningen på de stedene du skal legge snittet i treet. Når du lager bladskjøten, er det veldig viktig at treet ikke kan bevege seg i selve skjøten, da gjør det bladskjøten svak. Derfor er det viktig at du får målt opp riktig, slik at du på den måten er sikker på at de to trestykkene passer perfekt i hverandre.

Redaksjonen anbefaler: Flotte treskjøter uten beslag

Varianter av bladskjøten

På disse sidene vises den utgaven av bladskjøten som er mest vanlig – nemlig den der to treemner av samme dimensjon krysser hverandre i en rett vinkel, og der begge stykkene forsenkes helt i plan med hverandre.

Men skjøten kan ha mange andre vinkler enn de tradisjonelle 90 gradene. Og den kan både være et stykke inn på emnet eller helt ute i hjørnet. Bladskjøten kan også brukes når to bjelker skal forlenges, for eksempel på liggende sviller. I tillegg finnes det varianter der to kryssende deler ikke forsenkes helt i plan.

På bildet under kan du se eksempler på forskjellige varianter av bladskjøtet.

Varianter av bladskjøten

Oftest brukes en bladskjøt der to trestykker krysser hverandre i en rett vinklel. Men slik trenger det ikke å være. Hvis du er nøye med å måle ut til bladskjøten, er det ikke noe i veien for at kryssingen kan ha andre vinkler enn de tradisjonelle 90 gradene.