Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Gavl med profilert kledning

Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

En enkel og rask måte å kle en gavl på er med profilert kledning. Her er oppmålingen viktig, fordi det må tas hensyn til bordenes spesielle profil, som gir et mindre dekkareal når bordene skyves sammen.

De bordene han vil bruke er 120 mm brede, hvorav fjæren er 25 mm. Det betyr at hvert bord reelt bare dekker 95 mm.

Det første skal sitte midt på gavlen, så det måler han ut til. Derfor måler fagmannen nå 47,5 mm ut fra midten, noe som er halvparten av bordets dekkevne. Det midterste bordet skal monteres først, og derfor måler håndverkeren høyden der hvor markeringen av bordets venstre side – fjærsiden – skal være. Høyden er 44 cm.

Merk at målet tas fra den én centimeter tykke støttelisten, som skal sørge for at det blir litt luft mellom gavlkledningen og vannbrettet. Men før bordet skjæres ut i lengden, må det skjæres i vinkel i toppen. Derfor settes det et merke 47,5 mm inne. Fra dette merket skjæres det i 45 graders vinkel, tilsvarende takhellingen på begge sider av bordet. Nå er bordet spisset til, og målet på de 44 cm’s lengde avsettes på bordet der hvor fjærkanten starter, før bordet kappes av i et 15 graders snitt.

Når bordet legges opp til gavlens spiss, må det skrus fast. Ingen av skruene må gå gjennom verken fjæren eller noten. Det vil nemlig umuliggjøre monteringen av de etterfølgende bordene. Mål nå opp til neste bord, som skal være 44 cm høyt i notkanten, så det passer inn i fjæren på det første bordet.

Mål og skjær derfor det neste bordet fra notkanten. Igjen skjæres det med en 15 graders vinkel i bunnen. Slå bordet lett på plass, og mål opp til neste bord, som skjæres og monteres til gavlen er ferdig. Skruene skal som en tommelfingerregel være dobbelt så lange som bordene er tykke. Her altså 50 mm, da bordene er 25 mm.Alle bord bør festes med to skruer i både topp og bunn, og bruker du impregnert tre, som her, må skruene være rustfrie.

Hvis du vil ha en helt rett skruerekke, kan du streke opp etter en rettholt eller et langt vater før skruene monteres. Høyre side av gavlen skjæres og monteres på samme måte. Legg merke til avstanden til dryppnesen, som gjør at konstruksjonen får luft og regnvannet lett renner av.

Opprett Profil

purchase.course_name_message

Opprett Profil
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake