Lett
Vanskelig

Det er den aller største delen av jobben, men det lønner seg å få renset veggen skikkelig, samt å gjøre seg flid med eventuelle reparasjoner og dekke grundig til. Du blir belønnet for grundigheten på lang sikt – du slipper nemlig å male igjen de neste 10 årene.

Pussede eller vannskurte vegger kan være veldig pene. Ulempen er at veggen må males jevnlig hvis den skal holde seg pen. Med den riktige malingen, kan murverket fint holde seg pent i åtte-ti år. Men en betingelse for en lang levetid, er at forarbeidet er gjort skikkelig.

Når det dreier seg om malerarbeid, betyr det en grundig rensing av veggen slik at underlaget er rent, fast og jevnt. Det sikrer at den nye malingen hefter godt på murverket. På vannskurte eller pussede hus, er det viktig at reparasjoner gjøres skikkelig, og med samme type mørtel som opprinnelig er brukt. Ellers vil reparasjonene kunne synes på den ferdigmalte veggen, noe som ikke er særlig pent.

Det er viktig at mørtelen tørker før den males. Som en tommelfingerregel, tørker mørtel i 1 mm i tykkelse per døgn ved 20 graders varme. Er huset nypusset eller vannskurt, skal du normalt vente med å male i to år for de fleste typer maling.