Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Skift ut de ødelagte mursteinene

Skriv ut Lagre artikkel Du må være logget inn for å lagre artikler

Er mursteinene ødelagt, eller har de hull, skal de skiftes. Det ser penere ut. I tillegg unngår du at det trenger fukt inn i veggen. Det er en ganske enkel reparasjon, som blir sterkest hvis du strekker jobben over to dager.

Slik! Skift ødelagte murstein

Intro

Er det stygge hull i mursteinsveggen, eller er det murstein som på annet vis er skadet, skal du reparere skaden så det ikke trenger inn fukt som bryter ned murverket. På dette huset har en utelampe blitt fjernet. Det etterlater borehull i to murstein, som derfor skal skiftes ut.

Fordelen ved at du selv skifter ut de ødelagte mursteinene, er at du kan strekke jobben over to dager. Hvis en murer skulle gjort det, ville han typisk gjøre ferdig reparasjonen samme dag. Men resultatet blir faktisk best og sterkest når du kun fuger delvis den første dagen, og venter med å fuge ferdig til dagen etter, når mørtelen har tørket et døgns tid.

Hvis du ikke har de originale steinene som veggen opprinnelig er bygget med, gjelder det å finne noen som ligner mest mulig. Når du skal kjøpe mørtel, er det også en god idé å finne en som ligner den opprinnelige.

Derfor har det gått galt

  • Gamle utendørslamper. I dette konkrete eksempelet skulle en gammel utelampe fjernes, og det etterlot seg borehull i to forskjellige murstein på veggen.
  • Stolper og sviller. Har du fjernet et halvtak eller andre tilbygg som har vært skrudd fast til murveggen, kan du bli nødt til å skifte ut murstein.
  • Takrenner og nedløpsrør. Takrenneholdere eller holdere til nedløpsrør, som er montert med skruer, kan også etterlate seg store og stygge hull i mursteinene.

Veiledning

Slik gjør du

Låst innhold

Logg inn eller kjøp tilgang til å lese dette avsnittet

1

Bor og fres rundt steinene som skal skiftes. Pass på ikke å skade mursteinene som ligger rundt. Begynn med en loddrett fuge og fugen under steinen - da kan det hende du klarer å løsne den med et lett slag øverst.

2

Hugg vekk resten. Kløyv eventuelt steinen med hammer og meisel. Det kan være løs hulmursisolasjon på innsiden. Ha derfor en klut parat. Da kan du straks tette igjen hullet hvis noe skulle begynne å renne ut.

3

Rengjør hullet, slik at all løs puss børstes vekk. Husk å fukte de omkringliggende steinene - også de nye steinene som skal settes i. Ellers suger de mørtelen tørr for raskt, slik at den mister styrke og blir porøs.

4

Bland mørtelen godt med en murerskje, og press den på plass med en fugeskje i bunnen av hullet på steinenes liggeflater. Mørtelen skal være så våt at steinene enkelt kan rikkes på plass. Plasser steinene, og sørg for at de flukter med øvrige steiner og fuger. Deretter skal du fuge første omgang, før du lar reparasjonen tørke til dagen etter.

5

Fyll opp de siste 20 mm av fugene dagen etter, når reparasjonen er tørr. Før du fuger, skal du rense den tørre fugen for eventuelle løse deler med en hard børste, og sørge for å fukte området godt.

6

Jevn forsiktig ut den våte mørtelen med børsten, til fugene ligner de øvrige. Rens mursteinene med vann og en stiv børste, eventuelt tilsatt avkalkingsmiddel, som skal sitte litt før du vasker over med rent vann.

Materialer

I tillegg til et par nye murstein, mørtel, et spann og vann, skal du også bruke litt forskjellig murerverktøy.

Video

TIPS: Smart verktøy til loddrette fuger

TIPS: Murverket skal fuktes

TIPS: Hjemmelaget fugekrafser

Din bestilling
Bestilling
Opprett Profil
Du er i ferd med å kjøpe tilgang til:
Reparasjon: Skift ut de ødelagte mursteinene
Total pris: null kroner
Mer for mindre?
Få over 1000 byggeveiledninger og full digital tilgang for kun 29 kroner
    • Tilgang til over 1000 digitale byggeveiledninger
    • Du kan si opp abonnementet når som helst.
    • Etter tilbudet fortsetter du i løpende abonnement til kr 79 pr. måned
Kun kr 29 første måned
Du må taste inn fornavnet ditt
Tast inn etternavnet ditt
Ugyldig e-postadresse
Passordet må være minst 6 karakterer
Vis
signup.credentials_form.terms_error
Tilbake
Logg inn
Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis
Tilbake