Slik! Skift ødelagte murstein

Gamle lamper eller annet som er skrudd fast på veggen, etterlater seg hull etter murpluggene.

Er det stygge hull i mursteinsveggen, eller er det murstein som på annet vis er skadet, skal du reparere skaden så det ikke trenger inn fukt som bryter ned murverket. På dette huset har en utelampe blitt fjernet. Det etterlater borehull i to murstein, som derfor skal skiftes ut.

Fordelen ved at du selv skifter ut de ødelagte mursteinene, er at du kan strekke jobben over to dager. Hvis en murer skulle gjort det, ville han typisk gjøre ferdig reparasjonen samme dag. Men resultatet blir faktisk best og sterkest når du kun fuger delvis den første dagen, og venter med å fuge ferdig til dagen etter, når mørtelen har tørket et døgns tid.

Hvis du ikke har de originale steinene som veggen opprinnelig er bygget med, gjelder det å finne noen som ligner mest mulig. Når du skal kjøpe mørtel, er det også en god idé å finne en som ligner den opprinnelige.

Derfor har det gått galt

  • Gamle utendørslamper. I dette konkrete eksempelet skulle en gammel utelampe fjernes, og det etterlot seg borehull i to forskjellige murstein på veggen.

  • Stolper og sviller.
    Har du fjernet et halvtak eller andre tilbygg som har vært skrudd fast til murveggen, kan du bli nødt til å skifte ut murstein.

  • Takrenner og nedløpsrør.
    Takrenneholdere eller holdere til nedløpsrør, som er montert med skruer, kan også etterlate seg store og stygge hull i mursteinene.

Skift ødelagte murstein: Det skal du bruke

Se hvordan du skifter ut hjørnestein

I videoen under kan du lære hvordan du skifter ut en hjørnestein.