Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Sokkel isolering

Isolering av sokkel: Når isoleringsplatene er satt utenpå sokkelen, dekkes de med puss som forsterkes med nett og skinner på kantene.

Isolering av sokkel

Isolering av sokkelen er vikitg. Men det er de færreste av oss som sørger for å isolere sokkelen.

Sokkelen får ofte lov å stå urørt, uten noen form for forandring når huset for øvrig isoleres utvendig. På mange måter er det både ergerlig og dumt. Huset virker harmonisk når det blir et sprang fra den nye fasaden inn til sokkelen.

Samtidig vil den kalde sokkelen trekke varme fra huset. Særlig når det er en kjeller bak sokkelen.

Les mer om isolering

Men dette gjør vi noe med her – faktisk det beste vi kan gjøre: vi isolerer nemlig sokkelen utvendig, og isolasjonen dekkes av en solid pussoverflate.

Fordelene er mange. Vi sparer utgifter til fyring, fordi det er en kjeller bak sokkelen. I tillegg reduserer vi risikoen for kondens og fuktproblemer. Den armerte pussen skjuler også sprekker og reparasjoner, den trenger ikke males og sprekker stort sett aldri.

I tillegg har du alle fordelene med å isolere på utsiden, i stedet for på innsiden: murverket beskyttes mot fukt og kulde, der innvendig isolering “setter muren ut i kulden”. Vi unngår kuldebroer ved skillevegger og hjørner, og vi forstyrrer ikke dagliglivet inne i huset.

LES OGSÅ: IR termometer - ta temperaturen på alle overflater

Last ned veiledningen og se hvordan du utfører isolering av sokkelen

I denne gjør det selv veiledningen viser vi hvordan du utfører en isolering av sokkelen på huset ditt. Du kan se hvordan du:

  • skjærer en fals rundt vinduet slik at du unngår kuldebroer
  • isolerer sokkelen
  • dekker sokkel isoleringen med armert puss