Byggeveiledning
Lett
Vanskelig
Pussing av grunnmur

Hjørnene på grunnmuren utgjør en utfordring som dog nevnt overvinnes ved hjelp av et brett. Et brett i lodd gjør det enkelt å pusse grunnmuren opp til hjørnet.

Derfor er det viktig å pusse grunnmur

Selv om grunnmuren ikke utgjør en stor del av husets ytre overflate, er det likevel viktig at den er hel og pen. I tillegg til skjønnhetsverdien skal pussingen av grunnmuren nemlig også beskytte grunnmuren.

Grunnmuren er utsatt for vind og vær året rundt. Dessuten er grunnmuren ekstra utsatt fordi den har direkte kontakt med bakken, og disse påvirkningene skal pussen beskytte mot. Med tiden vil pussen ofte skalle av slik at du må reparere. Lar du den bare stå, risikerer du at fuktigheten trenger opp i veggen, og at grunnmuren smuldrer opp så mye at resten av huset i verste fall setter seg.

Den beste tiden for å reparere grunnmuren er våren når frostrisikoen er over.

Vær oppmerksom på gamle hus når du skal pusse grunnmur

Bor du i et eldre hus, skal du være oppmerksom på at det kanskje ikke er brukt sement i grunnmurspussen. I så fall skal du holde deg langt unna vanlig murmørtel (som er sementholdig) og ren sement.

Sement ble først vanlig etter annen verdenskrig, så bor du i et hus som er fra før ca. 1950, bør du sjekke om grunnmuren er pusset med sement eller ikke.

Er huset fra før 1935, er det mer tvilsomt at det er sement i mørtelen, og da bør grunnmuren pusses med kalkmørtel som lar fuktigheten vandre ut gjennom pussen. Sementholdig mørtel oppå en kalkmørtel holder ikke særlig lenge, og du risikerer å skade huset fordi fuktigheten som stiger opp blir stengt inne og skader muren.

Pussing av grunnmur – slik gjør du

I denne gjør det selv veiledningen får du en trinn for trinn guide til pussing av grunnmur. Vi viser hvordan du:

  • gjør klart til å pusse grunnmuren
  • pusser det første laget på grunnmuren
  • pusser det ytterste fine laget på grunnmuren