Video
Lett
Vanskelig

Sprekker i et pusset tak kan være vanskelig å unngå helt. Forskjellige byggematerialer oppfører seg forskjellig, og kan med tiden sprekke eller forfalle, slik at stygge sprekker kan oppstå. Hvis sprekkene har en tilbøyelighet til å komme igjen, kan du med fordel armere taket med glassfiberfilt, som utover å gi en flott ensartet overflate, hjelper deg å holde problemet unna. Men med en tube akrylsparkelmasse, litt sandsparkel og glassfiberfilt kan sprekkene bekjempes, og taket kan komme til å se ut som nytt igjen.

SLIK GJØR DU:

1. Begynn med å krafse opp sprekken

For å gjøre det mulig å sparkle skal sprekken være minimum 5 mm bred. Støvsug sprekken etterpå for å sikre at bunnen er ren og sparkelmassen hefter.

2. Påfør akrylsparkelmasse

Aller best er det å bruke en tube med en lang “snabel”, som kan komme godt inn i den oppkrafsede sprekken. Du kan også fukte sprekken litt med vann i forkant for å få massen til å henge fast.

3. Trykk akrylsparkelmassen godt inn i sprekken

mens du glatter med en smal sparkel. Sørg for å få vekk overskytende sparkelmasse, slik at det er plass til sandsparkelmassen. Vent på at akrylsparkelmassen er tørr før du fortsetter.

4. Finsparkle med sandsparkelmasse

Hvis du ikke sparer for mye på sparkelmassen, kan du normalt klare deg med ett avsluttende lag. Når sandsparkelmassen er tørr, slipes overflaten med slipepapir, korn 100.

5. Hvis du har mistanke om at sprekkene kommer igjen

er det en god forsikring å lime glassfiberfilt i (hele) taket. Den tynne filten er stort sett usynlig, men den armerer veldig godt og motvirker derfor nye sprekker.