En voksen rotte kan fint kravle inn gjennom et hull på størrelse med et kronestykke.

En voksen rotte kan fint kravle inn gjennom et hull på størrelse med et kronestykke.

Tegn på besøk av rotter:

Gnaging, hull, ekskrementer og lukt.

Hvilke skader gjør rotter?

Det kan være vanskelig å se forskjell på en rotte og en storskogmus, men begge gnager i alt mulig, inkludert elektriske ledninger. I tillegg sprer de smitte. Rottenes ekskrementer er vesentlig større enn musenes, og ligger samlet i hauger, mens muselort ligger overalt. Rotter har god luktesans, så hvis kjelleren din lukter gammelt avfall, kan det tiltrekke seg rotter.

Hvordan bekjemper du rotter?

Du kan enten sette opp feller eller legge ut gift. Sjokolade, rødvin(!) og peanøttsmør skal visstnok være gode lokkemiddel i feller.

Hvordan unngår du rotter?

Rottene kommer inn gjennom alle hull og sprekker som er over 12 mm i diameter. Skal du tette dem, er du nødt til å bruke stålrister, som de ikke kan gnage hull i. Få eventuelt en lukkeanordning på kloakken, så rottene ikke kan komme inn den veien. Skru også fast risten over gulvsluket, ellers kan en rotte fint løfte den opp og klatre inn. Vær klar over at hvis rotten absolutt vil inn, så kommer den inn.

REDAKSJONEN ANBEFALER: Oppdag rottereir med et inspeksjonskamera

Det er langt fra morsomt når det flytter inn mus eller rotter i uteboden, krypekjelleren eller under terrassen din. For ikke å snakke om helt inn i huset ditt!

Mus og rotter kan volde stor skade (de gnager på alt!). I tillegg er de smittebærere. Salmonella og Leptospira er bare to av cirka 60 bakterier rotter drar rundt på.

Mus og rotter er dessverre flinke til å gjemme seg, og slår seg ned på vanskelig tilgjengelige steder, for eksempel bak kjøkkenskap, under terrassen eller under steinhellene i boden. Mistenker du at du har fått ubudne gjester, anbefaler vi at du undersøker tingene med et inspeksjonskamera. Derfor vil vi gjerne vise deg dette gode tilbudet:

Akkurat nå får du et inspeksjonskamera sammen med 2 utgaver av Gjør Det Selv.

Ja, takk: Vis meg det nye Tech-Pro inspeksjonskameraet!

VIDEO: Her kan du se inspeksjonskameraet i funksjon: